Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
muizenplaag aan het eten

Last van een muizenplaag?

Een muizenplaag kan eigenlijk alleen ontstaan wanneer er voldoende voedsel te vinden is. Een muizenpopulatie kan dus alleen groeien als er continu voldoende eten voor de hele familie aanwezig is. Muizen zoeken een warme schuilplaats om een nest te bouwen. Wanneer er dan ook nog eens genoeg voedsel in de buurt is, planten ze zich razendsnel voort en wordt het al snel lastig om van ze af te komen.


Vraag een bestrijding aan

Één muis gezien, heb ik er meerdere in huis?

Vaak klopt de theorie dat als je één muis in huis gezien hebt, de rest van de familie ergens in de buurt verstopt zit. Wanneer je een muis hebt gezien en je denkt ook trippel geluiden te hebben gehoord, kan je vrij zeker zijn dat je meerdere muizen in je omgeving hebt. In een enkel geval komt een muis alleen even binnen kijken of er wat te eten te vinden is en verdwijnt daarna weer naar buiten.

Risico’s van een muizenplaag

Een muizenplaag in huis is niet alleen erg vervelend, maar ook slecht voor je gezondheid. Muizen zijn van nature onhygiënische diertjes die bacteriën, virussen en parasieten bij zich dragen en deze ziektes kunnen overdragen. Muizen verspreiden gedurende de dag urine en leggen gemiddeld tachtig keutels per dag. Ziekte overdracht van een muis op een mens vindt plaats door uitwerpselen van een muis aan te raken, aangetast voedsel te eten of door direct contact met een besmette muis.

De meest voorkomende ziektes die muizen bij zich dragen zijn:

Salmonella

Salmonella komt voor in de darmen van muizen en verplaatst zich via de ontlasting. Voedsel dat in contact met ontlasting komt, raakt besmet met de Salmonellabacterie. Door het eten van besmet voedsel raken wij besmet met Salmonella. Symptomen zoals diarree, buikpijn en koorts zijn het gevolg van een milde besmetting. Bij erge besmetting dringt Salmonella door in de bloedbaan. De bijkomende symptomen verdwijnen in deze gevallen niet vanzelf.

Hantavirus

Via urine en ontlasting verspreiden muizen het Hantavirus. Als de ontlasting of urine opdroogt, verplaatsen de virusdeeltjes zich in de lucht. Het inademen van deze besmette lucht zorgt voor besmetting met het Hantavirus. Besmetting met het Hantavirus zorgt voor grote gezondheidsproblemen. Het virus heeft een incubatietijd van zes weken. In het beginstadium ontstaan er symptomen als koorts, hoofdpijn, misselijkheid, pijnlijke spieren en vermoeidheid. Dit virus kent geen geneesmiddel of vaccin. Opname in het ziekenhuis is de enige behandelmethode voor het Hantavirus.

Leptospirose

Leptospirose is een bacterie welke leeft in de nieren van muizen. Via de urine wordt de bacterie uitgescheiden. De bacterie wordt overgebracht op de mens door direct of indirect contact met de urine van de muis. Na contact met Leptospirose ga je je ziek voelen binnen twee tot dertig dagen. Het grootste gedeelte van de besmette mensen krijgt lichte symptomen als koorts, spierpijn en hoofdpijn. Bij ongeveer tien procent van de besmettingen met Leptospirose ontstaan er hevige symptomen waaronder longaandoeningen en beschadigingen aan lever en nieren.

Muizen kunnen dus verschillende ziektes met zich meebrengen. Een ander risico van een muizenplaag is de schade die muizen aan je meubels, voedselproducten, isolatiemateriaal en zelfs elektriciteitskabels kan toebrengen. Muizen knagen namelijk aan alles wat los en vast zit. Er kunnen hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan, zoals kortsluiting en brand.

Hoe snel ontstaat een muizenplaag?

Uit een experiment is gebleken dat er bij een aantal van 24 muizen, waarvan 12 mannen en 12 vrouwen een aantal van 2000 muizen is ontstaan na een duur van acht maanden. De huismuis kan zich zo’n tien keer voortplanten in een periode van een jaar. De jongen worden geboren na een draagtijd van slechts 20 tot 30 dagen. Voor je het weet, heb je een grote muizenplaag.

Hoe herken je muizenkeutels?

Als je muizenkeutels vindt, heb je waarschijnlijk last van muizen. Muizenkeutels zijn donker van kleur, hebben een langwerpige vorm en worden vaak vergeleken met hagelslag. Je vindt muizenkeutels vaak langs randen en plinten, omdat muizen graag langs of tussen muren lopen. Heb je muizen in de keuken? Kijk even achterin de kast onder de gootsteen. Dit is een favoriete plek waar muizen gemakkelijk komen door gaten voor de afvoerbuizen en leidingen. Muizenkeutels zijn erg onhygiënisch en schadelijk voor je gezondheid. Wees daarom voorzichtig met het schoonmaken of verwijderen hiervan. Draag handschoenen en het liefste een bescherming voor je mond.

Hoe kom je van een muizenplaag af?

Er zijn verschillende manieren om van muizen af te komen. Je kunt muizen verjagen, vangen of (laten) bestrijden. Wanneer je last hebt van een muizenplaag is een professionele muizenbestrijding sterk aan te raden. Door de hoeveelheid muizen die er al zijn en de snelle voortplanting van deze dieren, is het vrijwel onmogelijk om van de muizen af te komen door ze te verjagen of te vangen.

muizeninvasie in een muizennest

Een kat tegen muizen, helpt dat?

Katten zijn erg behendig in het vangen van muizen. Zo’n snel, klein beestje is voor de meeste katten een erg leuk speeltje en sommigen beschouwen hem ook als een lekker hapje. Ze hebben dan ook snel door als er een muis in de buurt is. De geur van een kat kan de muis ook verjagen. Ontzettend handig dus als je huisdier ervoor zorgt dat de muizen weg blijven. Berg het voer van je kat wel goed op in harde gesloten bakken, want kattenvoer is namelijk ook een lekkere snack voor muizen.

Let op: strooi geen muizengif als je een kat hebt. Katten kunnen erg ziek worden of zelfs dood gaan als ze een vergiftigde muis eten!

Kat en muis

Natuurlijke vijanden van de muis

Gelukkig heeft de muis een aantal natuurlijke vijanden die dit razendsnelle knaagdier als lekkernij zien. Uilen zijn dol op muizen, maar ook andere roofvogels lusten wel een muis. Roofvogels kunnen door middel van ultraviolette stralen de urinesporen van de muizen herkennen en daardoor de muis opsporen. Andere natuurlijke vijanden van muizen zijn marterachtigen, vossen, hermelijnen, egels en wezels. In huis heeft de muis naast huisdieren en mensen geen natuurlijke vijanden.

Neem contact op

Contact met onze muizenbestrijder

  • Transparant over de kosten en bestrijding
  • Verzekerd tegen schade
  • Altijd een vooraf afgesproken prijs
  • Vakkundig muizenbestrijder
  • Gediplomeerd en gecertificeerd

Liever direct telefonisch contact?

085-8001123

Jouw gegevens zijn hier veilig
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!