Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Geen haast? Chat met onze chatbot
Home / Muizen / Spreekbeurt over muizen

Spreekbeurt over muizen

Houd je jouw spreekbeurt over muizen? Wat leuk! Hieronder vind je de belangrijkste informatie over muizen.

Spreekbeurt over muizen

Muizen

De naam muis wordt gebruikt voor allerlei kleine zoogdieren, vooral knaagdieren. Over het algemeen wordt de naam gebruikt voor kleinere dieren met een lange staart. Leer hier nog meer voor je spreekbeurt over muizen.

Soorten muizen

In Nederland leven met name de volgende soorten muizen:

Spitsmuizen worden ook vaak muizen genoemd, maar ze zijn het niet.

Uiterlijk van een muis

We beschrijven hier het uiterlijk van de huismuis, de meest voorkomende muis in Nederland. Huismuizen zijn bruingrijs van kleur en hun vacht is op de buik iets lichter dan op de rug. De huismuis heeft grote ogen en oren. De staart van de huismuis is ongeveer even lang als de muis zelf. Een volwassen huismuis is ongeveer 7 tot 10cm lang en weegt 10 tot 45gr.

Hoe leven muizen?

Huismuizen leven in allerlei omgevingen, maar wel altijd in de buurt van de mens. Ze zijn vooral ‘s nachts actief en houden zich overdag schuil in hun nest. Hier leggen ze ook hun voedselvoorraden aan. De huismuis is een echte alleseter, maar geeft de voorkeur aan voor granen, zaden en noten. Ze kunnen zelfs overleven zonder water te drinken, zolang het voedsel maar minimaal 15% water bevat.

Muizennest

Huismuizen planten zich razendsnel voort. Het hele jaar door doen ze dat dan ook en krijgen meerdere nesten met een groot aantal worpen, zoals dat wordt genoemd. Het vrouwtje kan zo’n vijf tot tien keer per jaar jongen wespen met drie tot twaalf jongen per worp. Het muizennest bestaat uit allerlei verzameld materiaal, zoals gras en papier. Na drie weken verlaten de jongen het nest en wanneer ze zelf zes tot twaalf weken oud zijn, kunnen ze zich weer voortplanten.

Muizen als proefdier

Muizen worden ook veel gebruikt als proefdier, omdat ze in genetisch opzicht erg op de mens lijken. De huismuis is de muis die hiervoor veel wordt gebruikt. Bijna de helft van het totaal aantal dierproeven in Nederland wordt gedaan met muizen. Sommige mensen zijn hier heel erg tegen. Wel worden er hele nuttige onderzoeken gedaan met muizen, bijvoorbeeld om kanker te genezen.

Weetjes over de muis

  • Wist je dat muizen dol zijn op pindakaas?
  • Wist je dat muizen zich door een opening van slechts 5mm kunnen wringen?
  • Wist je dat muizen voelen met hun snorharen?
  • Wist je dat muizen per dag ongeveer 80 keuteltjes achterlaten?
  • Wist je dat muizen weinig zien en daarom langs muren en randen lopen?

Succes met je spreekbeurt!

Zo, nu hebben we je aardig op weg geholpen hè? Je moet natuurlijk niet letterlijk deze spreekbeurt over muizen overnemen. Probeer er je eigen verhaal van te maken, zodat het natuurlijk overkomt!

Snel geholpen Bel onze bestrijder
  • Snel van je probleem af
  • Eerlijk & transparant
  • Vrijblijvend advies
  • Bestrijding door een vakman
  • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123