Muizennest

De meeste muizen leven in de buitenlucht, sommigen muizen kiezen er echter ook voor om zich te vestigen in jouw huis. Jouw huis biedt namelijk genoeg warmte en voedsel voor de muizen om het naseizoen door te komen. Hier bouwen ze dan hun muizennest, nestelen muizen zich en planten zich voort. Voor je het weet, heb je een heuse muizenplaag in huis.

Waarom heb ik muizen in huis?

In het naseizoen komen de meeste muizen af op de warmte van je huis. Doordat muizen een teder skelet hebben, zijn zij in staat om door de meest kleine kieren toegang tot jouw woning te verschaffen. Zo komen muizen al naar binnen via een ingang van 6 millimeter of groter. Muizen gaan zich sneller vestigen in een woning waar er veel voedselresten rondslingeren in het huis. Door je woning schoon te houden en door vuilnis op te bergen, heb je minder kans op muizen in huis.

De functie van het muizennest

Wanneer de muizen eenmaal binnen zijn, houden zij zich schuil in smalle, warme ruimtes. Daar bouwen zij nesten op voor hun nakomelingen. De kleine muisjes worden geboren na een draagtijd van zo’n 20-30 dagen. Er worden zo’n acht jongen per keer geboren.

Hoe ziet een muizennest eruit?

  • Het nest wordt opgebouwd uit restafval, stukjes draad, papier, stof en ander huiselijk materiaal dat gevonden wordt door het knaagdier.
  • De muis geeft het nest een ronde vorm, die te vergelijken is met een kleine bal, waar de muis zich vervolgens in nestelt.
  • In de buurt van het nest komen uitwerpselen, zaden en voedselresten voor.

Waar vind je een muizennest?

Geliefde plekken voor muizennesten zijn bijvoorbeeld in keukenkastjes, tussen de muren of op zolder. De meeste muizen vestigen zich in de buurt van voedsel, dus in of nabij de keuken. Een muis is een voorzichtig diertje dat het liefst zo dicht mogelijk bij zijn nest blijft. Als de muis er toch voor kiest om rond te zwerven, is dit binnen een afstand van 3 tot 4 meter. Wanneer je een muizennest in of rondom je huis hebt gesignaleerd, is het zeer waarschijnlijk dat er een muizenplaag in je aanwezigheid is.

Muizennest bestrijden

Uiteraard wil je van een muizennest in huis af. Laat zo snel mogelijk een effectieve muizenbestrijding uitvoeren. Je kunt ervoor kiezen om muizen zelf te bestrijden. Voor een snelle, effectieve oplossing schakel je het best direct een professionele ongediertebestrijder in. Een lokale bestrijder bij jou uit de buurt vind je hier.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!