Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Geen haast? Chat met onze chatbot
Home / Muizen / Muizen in huis

Muizen in huis

Muizen in huis knagen aan voedselvoorraden, maar ook aan kabels en isolatiemateriaal. Muizen brengen ziektes over en besmetten je huis met hun urine en uitwerpselen. Muizen in huis kun je voorkomen met een paar maatregelen, maar heb je toch muizen in huis, dan moet je zo snel mogelijk de muizen bestrijden.

Muizen in huis

Waarom heb ik muizen in huis?

In het naseizoen komen de meeste muizen af op de warmte van je huis. Doordat muizen een teder skelet hebben, zijn zij in staat om door de meest kleine kieren toegang tot jouw woning te verschaffen. Zo komen muizen al naar binnen via een ingang van 6 millimeter of groter. Muizen gaan zich sneller vestigen in een woning waar er veel voedselresten rondslingeren in het huis. Door je woning schoon te houden en door vuilnis op te bergen, heb je minder kans op muizen in huis.

De huismuis

De meeste muizen leven in de buitenlucht, sommigen muizen kiezen er echter ook voor om zich te vestigen in jouw huis. Jouw huis biedt namelijk genoeg warmte en voedsel voor de muizen om het naseizoen door te komen. In Nederland komen veelal huismuizen voor. Deze huismuizen hebben een bruingrijze vacht, zijn slank van postuur, een spitse snuit, grote oren en een lange staart. Huismuizen zijn relatief klein met een lichaamsomvang van 7 tot 10 centimeter. De uitwerpselen van de huismuis zijn te herkennen aan de zwarte kleine korrels die zij achterlaten. De huismuizen zijn het meest actief in de nacht.

Hoe leven muizen?

Muizen leven in kleine groepen en nestelen zich op plekken waar ze ongestoord kunnen zitten. Een uitermate geschikte plek voor een muis is op zolder of tussen de muren. Hier bouwt de muis een muizennest dat bestaat uit overgebleven materiaal, zoals takjes, karton of ander materiaal. Als de muis zich genesteld heeft, gaat hij op zoek naar voedsel. Het voornaamste voedsel van de muis bestaat uit noten, zaden of granen. Muizen drinken niet veel doordat zij al genoeg vocht opnemen uit het voedsel wat zij binnenkrijgen.

Heb ik muizen in huis?

Muizen zijn te herkennen aan een aantal dingen.

 • Ruik je een muskusachtige geur? Dit kan afkomstig zijn van de poep en plas van muizen.
 • Hoor je ’s nachts knarsende geluiden? Dit duidt mogelijk op de aanwezigheid van muizen.
 • Zie je knaagschade aan spullen? Muizen knagen aan alles wat los en vast zit.

Deze signalen zijn vooral waar te nemen als je een muizenplaag hebt.

Een muizennest, hoe ziet dat eruit?

Wanneer de muizen eenmaal binnen zijn, houden zij zich schuil in smalle, warme ruimtes. Daar bouwen zij nesten op voor hun nakomelingen. De kleine muisjes worden geboren na een draagtijd van zo’n 20-30 dagen. Er worden zo’n acht jongen per keer geboren. Voor je het weet, heb je een heuse muizenplaag in huis. Zo ziet een muizennest eruit:

 • Het nest wordt opgebouwd uit restafval, stukjes draad, papier, stof en ander huiselijk materiaal dat gevonden wordt door het knaagdier.
 • De muis geeft het nest een ronde vorm, die te vergelijken is met een kleine bal, waar de muis zich vervolgens in nestelt.
 • In de buurt van het nest komen uitwerpselen, zaden en voedselresten voor.

Waar vind je een muizennest?

Geliefde plekken voor muizennesten zijn bijvoorbeeld in keukenkastjes, tussen de muren of op zolder. De meeste muizen vestigen zich in de buurt van voedsel, dus in of nabij de keuken. Een muis is een voorzichtig diertje dat het liefst zo dicht mogelijk bij zijn nest blijft. Als de muis er toch voor kiest om rond te zwerven, is dit binnen een afstand van 3 tot 4 meter. Wanneer je een muizennest in of rondom je huis hebt gesignaleerd, is het zeer waarschijnlijk dat er een muizenplaag in je aanwezigheid is.

Zijn muizen schadelijk voor je gezondheid?

Muizen zijn dieren die bekend staan als dragers van ziektes. Om deze reden zijn muizen in huis ongezond en schadelijk voor jouw gezondheid. De ziektekiemen die muizen bij zich dragen, verspreiden zij door middel van hun urine, speeksel en ontlasting. Hierdoor raakt het huis, de omgeving en het voedsel in huis verontreinigd. Direct of indirect contact met deze ziektekiemen is schadelijk voor de gezondheid.

Ziektes door muizen

Een muis knaagt aan voedsel, verspreidt gedurende de dag urine en legt gemiddeld tachtig keutels per dag. Ziekteoverdracht van muis op mens vindt plaats door uitwerpselen van de muis aan te raken, aangetast voedsel te eten of door direct contact met een besmette muis. Het is van belang voor je eigen gezondheid om zo snel mogelijk een muizenbestrijding te laten uitvoeren als je last hebt van muizen. Je kunt proberen om zelf muizen te bestrijden, maar omwille van je gezondheid raden wij dit af. De meest voorkomende ziektes die muizen bij zich dragen, zijn:

 • Salmonella
 • Hantavirus
 • Leptospirose

Salmonella

Salmonella komt voor in de darmen van muizen en verplaatst zich via de ontlasting. Voedsel dat in contact met ontlasting komt, raakt besmet met de Salmonellabacterie. Door het eten van besmet voedsel raken wij besmet met Salmonella. Symptomen zoals diarree, buikpijn en koorts zijn het gevolg van een milde besmetting. Bij erge besmetting dringt Salmonella door in de bloedbaan. De bijkomende symptomen verdwijnen in deze gevallen niet vanzelf.

Hantavirus

Via urine en ontlasting verspreiden muizen het Hantavirus. Als de ontlasting of urine opdroogt, verplaatsen de virusdeeltjes zich in de lucht. Het inademen van deze besmette lucht zorgt voor besmetting met het Hantavirus. Besmetting met het Hantavirus zorgt voor grote gezondheidsproblemen. Het virus heeft een incubatietijd van zes weken. In het beginstadium ontstaan er symptomen als koorts, hoofdpijn, misselijkheid, pijnlijke spieren en vermoeidheid. Dit virus kent geen geneesmiddel of vaccin. Opname in het ziekenhuis is de enige behandelmethode voor het Hantavirus.

Leptospirose

Leptospirose is een bacterie dat leeft in de nieren van muizen. Via de urine wordt de bacterie uitgescheiden. De bacterie wordt overgebracht op de mens door direct of indirect contact met de urine van de muis. Na contact met Leptospirose ga je je ziek voelen binnen twee tot dertig dagen. Het grootste gedeelte van de besmette mensen krijgt lichte symptomen als koorts, spierpijn en hoofdpijn. Bij ongeveer tien procent van de besmettingen met Leptospirose ontstaan er hevige symptomen waaronder longaandoeningen en beschadigingen aan lever en nieren.

Muizen in huis bestrijden

Wanneer je muizen hebt gesignaleerd in of rondom je huis, heb je de mogelijkheid om muizen zelf te bestrijden. De meest gebruikte methoden zijn het gebruik van muizengif, het zetten van muizenvallen, het plaatsen van muizenlokdoosjes of het vangen van muizen. Wanneer je niet zelf een muizenbestrijding wilt uitvoeren, kun je hier terecht bij onze onze professionele ongediertebestrijders. Heb je een van deze methodes toegepast, maar zonder succes? Raadpleeg ook dan een van onze professionals, wij staan graag voor je klaar!

Snel geholpen Bel onze bestrijder
 • Snel van je probleem af
 • Eerlijk & transparant
 • Vrijblijvend advies
 • Bestrijding door een vakman
 • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123