Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Muizen in huis

In Nederland komt veelal de huismuis voor. De meeste muizen leven in de buitenlucht, sommigen muizen kiezen er echter ook voor om zich te vestigen in jouw huis. Jouw huis biedt namelijk genoeg warmte en voedsel voor de muizen om het naseizoen door te komen.

Huismuizen

In Nederland komen veelal huismuizen voor. Deze huismuizen hebben een bruingrijze vacht, zijn slank van postuur, een spitse snuit, grote oren en een lange staart. Huismuizen zijn relatief klein met een lichaamsomvang van 7 tot 10 centimeter. De uitwerpselen van de huismuis zijn te herkennen aan de zwarte kleine korrels die zij achterlaten. De huismuizen zijn het meest actief in de nacht.

Waarom heb ik muizen in huis?

In het naseizoen komen de meeste muizen af op de warmte van je huis. Doordat muizen een teder skelet hebben, zijn zij in staat om door de meest kleine kieren toegang tot jouw woning te verschaffen. Zo komen muizen al naar binnen via een ingang van 6 millimeter of groter. Muizen gaan zich sneller vestigen in een woning waar er veel voedselresten rondslingeren in het huis. Door je woning schoon te houden en door vuilnis op te bergen, heb je minder kans op muizen in huis.

Hoe leven muizen?

Muizen leven in kleine groepen en nestelen zich op plekken waar ze ongestoord kunnen zitten. Een uitermate geschikte plek voor een muis is op zolder of tussen de muren. Hier bouwt de muis een muizennest dat bestaat uit overgebleven materiaal, zoals takjes, karton of ander materiaal. Als de muis zich genesteld heeft, gaat hij op zoek naar voedsel. Het voornaamste voedsel van de muis bestaat uit noten, zaden of granen. Muizen drinken niet veel doordat zij al genoeg vocht opnemen uit het voedsel wat zij binnenkrijgen.

Kenmerken van muizen in huis

Muizen zijn te herkennen aan een aantal dingen.

  • Ruik je een muskusachtige geur? Dit kan afkomstig zijn van de poep en plas van muizen.
  • Hoor je ’s nachts knarsende geluiden? Dit duidt mogelijk op de aanwezigheid van muizen.
  • Zie je knaagschade aan spullen? Muizen knagen aan alles wat los en vast zit.

Deze signalen zijn vooral waar te nemen als je een muizenplaag hebt.

De functie van het muizennest

Wanneer de muizen eenmaal binnen zijn, houden zij zich schuil in smalle, warme ruimtes. Daar bouwen zij nesten op voor hun nakomelingen. De kleine muisjes worden geboren na een draagtijd van zo’n 20-30 dagen. Er worden zo’n acht jongen per keer geboren. Voor je het weet, heb je een heuse muizenplaag in huis.

Hoe ziet een muizennest eruit?

  • Het nest wordt opgebouwd uit restafval, stukjes draad, papier, stof en ander huiselijk materiaal dat gevonden wordt door het knaagdier.
  • De muis geeft het nest een ronde vorm, die te vergelijken is met een kleine bal, waar de muis zich vervolgens in nestelt.
  • In de buurt van het nest komen uitwerpselen, zaden en voedselresten voor.

Waar vind je een muizennest?

Geliefde plekken voor muizennesten zijn bijvoorbeeld in keukenkastjes, tussen de muren of op zolder. De meeste muizen vestigen zich in de buurt van voedsel, dus in of nabij de keuken. Een muis is een voorzichtig diertje dat het liefst zo dicht mogelijk bij zijn nest blijft. Als de muis er toch voor kiest om rond te zwerven, is dit binnen een afstand van 3 tot 4 meter. Wanneer je een muizennest in of rondom je huis hebt gesignaleerd, is het zeer waarschijnlijk dat er een muizenplaag in je aanwezigheid is.

Muizen in huis bestrijden

Wanneer je muizen hebt gesignaleerd in of rondom je huis, heb je de mogelijkheid om muizen zelf te bestrijden. De meest gebruikte methoden zijn het gebruik van muizengif, het zetten van muizenvallen, het plaatsen van muizenlokdoosjes of het vangen van muizen. Wanneer je niet zelf een muizenbestrijding wilt uitvoeren, kun je hier terecht bij onze onze professionele ongediertebestrijders. Heb je een van deze methodes toegepast, maar zonder succes? Raadpleeg ook dan een van onze professionals, wij staan graag voor je klaar!