Muizen in huis

De muis is een knaagdier dat behoort tot de zoogdieren. In Nederland komt veelal de huismuis voor. Er is een mogelijkheid dat muizen zich schuilhouden in huizen. Hier zoeken de muizen naar eten en bouwen zij een nest. Wellicht heb jij wel muizen in huis.

Huismuizen

In Nederland komen veelal huismuizen voor. Deze huismuizen hebben een bruingrijze vacht, zijn slank van postuur, een spitse snuit, grote oren en een lange staart. Huismuizen zijn relatief klein met een lichaamsomvang van 7 tot 10 centimeter. De uitwerpselen van de huismuis zijn te herkennen aan de zwarte kleine korrels die zij achterlaten. De huismuizen zijn het meest actief in de nacht.

Hoe leven muizen?

Muizen leven in kleine groepen en nestelen zich op plekken waar ze ongestoord kunnen zitten. Een uitermate geschikte plek voor een muis is op zolder of tussen de muren. Hier bouwt de muis een muizennest dat bestaat uit overgebleven materiaal, zoals takjes, karton of ander materiaal. Als de muis zich genesteld heeft, gaat hij op zoek naar voedsel. Het voornaamste voedsel van de muis bestaat uit noten, zaden of granen. Muizen drinken niet veel doordat zij al genoeg vocht opnemen uit het voedsel wat zij binnenkrijgen.

Kenmerken van muizen in huis

Muizen zijn te herkennen aan een aantal dingen.

  • Ruik je een muskusachtige geur? Dit kan afkomstig zijn van de poep en plas van muizen.
  • Hoor je ’s nachts knarsende geluiden? Dit duidt mogelijk op de aanwezigheid van muizen.
  • Zie je knaagschade aan spullen? Muizen knagen aan alles wat los en vast zit.

Deze signalen zijn vooral waar te nemen als je een muizenplaag hebt.

Muizen in huis bestrijden

Wanneer je muizen hebt gesignaleerd in of rondom je huis, heb je de mogelijkheid om muizen zelf te bestrijden. De meest gebruikte methoden zijn het gebruik van muizengif, het zetten van muizenvallen, het plaatsen van muizenlokdoosjes of het vangen van muizen. Wanneer je niet zelf een muizenbestrijding wilt uitvoeren, kun je hier terecht bij onze onze professionele ongediertebestrijders. Heb je een van deze methodes toegepast, maar zonder succes? Raadpleeg ook dan een van onze professionals, wij staan graag voor je klaar!

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!