Muizen en gezondheid

Muizen zijn dieren die bekend staan als dragers van ziektes. Om deze reden zijn muizen in huis ongezond en schadelijk voor jouw gezondheid. De ziektekiemen die muizen bij zich dragen, verspreiden zij door middel van hun urine, speeksel en ontlasting. Hierdoor raakt het huis, de omgeving en het voedsel in huis verontreinigd. Direct of indirect contact met deze ziektekiemen is schadelijk voor de gezondheid.

Ziektes door muizen

Een muis knaagt aan voedsel, verspreidt gedurende de dag urine en legt gemiddeld tachtig keutels per dag. Ziekteoverdracht van muis op mens vindt plaats door uitwerpselen van de muis aan te raken, aangetast voedsel te eten of door direct contact met een besmette muis. Het is van belang voor je eigen gezondheid om zo snel mogelijk een muizenbestrijding te laten uitvoeren als je last hebt van muizen. Je kunt proberen om muizen zelf te bestrijden, maar omwille van je gezondheid raden wij dit af. De meest voorkomende ziektes die muizen bij zich dragen, zijn:

Salmonella door muizen

Salmonella komt voor in de darmen van muizen en verplaatst zich via de ontlasting. Voedsel dat in contact met ontlasting komt, raakt besmet met de Salmonellabacterie. Door het eten van besmet voedsel raken wij besmet met Salmonella.

Gevolgen van Salmonella

Door het eten van besmet voedsel door muizen krijg je last van jouw gezondheid. Symptomen zoals diarree, buikpijn en koorts zijn het gevolg van een milde besmetting. Bij erge besmetting dringt Salmonella door in de bloedbaan. De bijkomende symptomen verdwijnen in deze gevallen niet vanzelf.

Hantavirus door muizen

Via urine en ontlasting verspreiden muizen het Hantavirus. Als de ontlasting of urine opdroogt, verplaatsen de virusdeeltjes zich doordat het wegwaait. Het virus komt in de lucht en in stof terecht. Het inademen van deze besmette stof of lucht zorgt voor besmetting met het Hantavirus.

Gevolgen van het Hantavirus

Besmetting met het Hantavirus zorgt voor grote gezondheidsproblemen. Het virus heeft een incubatietijd van zes weken. In het beginstadium ontstaan er symptomen als koorts, hoofdpijn, misselijkheid, pijnlijke spieren en vermoeidheid. Dit virus kent geen geneesmiddel of vaccin. Opname in het ziekenhuis is de enige behandelmethode voor het Hantavirus.

Leptospirose door muizen

Leptospirose is een bacterie dat leeft in de nieren van muizen. Via de urine wordt de bacterie uitgescheiden. De bacterie wordt overgebracht op de mens door direct of indirect contact met de urine van de muis. Ook vindt besmetting plaats als wij contact hebben met een dode of levende besmette muis.

Gevolgen van Leptospirose

Na contact met een besmette muis met Leptospirose ga je je ziek voelen binnen twee tot dertig dagen. Het grootste gedeelte van de besmette mensen krijgt lichte symptomen als koorts, spierpijn en hoofdpijn. Bij ongeveer tien procent van de besmettingen met Leptospirose ontstaan er hevige symptomen waaronder longaandoeningen en beschadigingen aan lever en nieren.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!