Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Motmuggen / Motmuggen zelf bestrijden

Motmuggen zelf bestrijden

Motmuggen steken niet, maar verspreiden wel ziektes en bacteriën, dus goed voor je gezondheid zijn ze niet. Zodra je merkt dat er motmuggen in je huis vliegen, is het tijd voor actie. Motmuggen zelf bestrijden is een optie, maar wij raden aan om contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijder.

Motmuggen zelf bestrijden

Stap 1 – Identificeer de probleemlocaties

Of motmuggen zelf bestrijden lukt, hangt af van de hoeveelheid motmuggen en de plekken waar ze zitten. Daarom moet je dit op de volgende manier onderzoeken.

 • Onderzoek de plekken in huis waar de motmuggen rondvliegen. Kijk zorgvuldig bij alle afvoeren en locaties in huis waar stilstaand water aanwezig is.
 • Heb je motmuggen geconstateerd bij afvoeren? Plak dan plakband over de afvoerputjes voor je gaat slapen. Als de motmuggen vanuit de afvoeren komen, zitten ze de volgende ochtend op het plakband.
 • Herhaal dit een aantal nachten om met zekerheid te zeggen dat de motmuggen via afvoeren binnen komen. Zitten de motmuggen niet rondom de afvoeren, maar bijvoorbeeld op het fruit? Dan is de kans groot dat het niet gaat om motmuggen, maar om fruitvliegen.

Stap 2 – Verbreek de voorplanting van motmuggen

Motmuggen planten zich snel voort. Het vangen van rondvliegende motmuggen is niet voldoende, de voortplanting moet ook verbroken worden. Herhaal onderstaande stappen met regelmaat.

 • Maak de afvoerputjes schoon. Zorg dat achtergebleven vuil na het douchen uit de putjes gehaald worden. Dit helpt de voortplanting verbreken, omdat motmuggen eitjes leggen in vuil dat in het putje achterblijft.
 • Spoel afvoeren door met 6 liter warm water. Dit hoeft alleen bij afvoeren die niet dagelijks gebruikt worden.
 • Giet een extra afvoerreiniger door alle afvoeren. Er zijn speciale afvoermiddelen te koop, maar je kunt ook kiezen voor azijn, kokend water of bleek.

Stap 3 – Rondvliegende motmuggen doden

Zodra de plekken waar de motmuggen eitjes leggen zijn verwijderd, is het tijd om de volwassen motmuggen te bestrijden. Hiervoor zijn verschillende middelen te gebruiken.

 • Gebruik een vliegenmepper om zoveel mogelijk motmuggen te doden.
 • Gebruik een insectenspray. Sommige plekken zijn niet bereikbaar voor een vliegenmepper. Voor deze plekken is een insectenspray effectiever.

Motmuggen zelf bestrijden gelukt?

Zodra je alle stappen hebt uitgevoerd, is het motmuggenprobleem hopelijk opgelost. Zorg er vervolgens ook voor dat je motmuggen blijft voorkomen. Het is goed om elke maand alle afvoeren met een afvoerreiniger te spoelen en zo schoon te houden. Daarnaast bestaat er ook insectengroeiremmer, wat in een spuitbus zit en zo gemakkelijk in alle afvoeren te spuiten is. Mocht je toch nog last ervaren van motmuggen, dan betreft het een hardnekkige plaag en doe je er goed aan om hier contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijder voor een effectieve motmuggenbestrijding.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
 • Snel van je probleem af
 • Eerlijk & transparant
 • Vrijblijvend advies
 • Bestrijding door een vakman
 • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!