Verspreiding bacteriën via motmuggen
De larven van motmuggen leven in de broedplaats, hier voorzien ze zichzelf ook van voedsel. Zij zijn eigenlijk zinvol voor het milieu, ze leven namelijk van algen, schimmels en bacteriën op verontreinigde en onhygiënische plekken. Hier ervaren wij geen directe hinder van. Maar de volwassen motmuggen nemen de bacteriën vanuit de broedplaats mee naar onze leefomgeving. Dit is wel schadelijk voor mensen en hun gezondheid. Vooral mensen met een lage weerstand, jonge kinderen en ouderen kunnen hier hinder van ondervinden.
Motmuggenplaag
Motmuggen vermenigvuldigen zich razendsnel. Een eitje van de motmug is erg klein en bruinachtig van kleur. Een motmug legt per keer tussen de 10 en 200 eitjes tegelijk. Uit de eitjes ontstaan larven. Een larve lijkt op een klein wormpje. Ze hebben geen poten. Het duurt 20 tot 40 uur voordat een larfje transformeert in een motmug. Dit is vrij snel en daarnaast overleven ze in de meest barre omstandigheden. Daardoor gaan er ook maar weinig larven dood en komen er in heel weinig tijd veel motmuggen bij. Zodra motmuggen jouw leefomgeving hebben uitgekozen, is de kans dus ook groot dat er een ware motmuggenplaag ontstaat.
Motmuggen in je huis bestrijden
Doordat larven en motmuggen onder extreme omstandigheden kunnen leven, is motmuggen zelf bestrijden erg lastig. Het is heel belangrijk dat je de motmuggen zo snel mogelijk signaleert. Ben je een paar dagen te laat, dan kan het al een ware motmuggenplaag betreffen. Je komt het snelst van de motmuggen af door hier een professionele ongediertebestrijder in te schakelen voor een effectieve motmuggenbestrijding.