Motmuggen en gezondheid

Motmuggen, ook wel aalputmotjes genoemd, houden van vieze, vochtige waar ze leven tussen organisch materiaal. Een motmug steekt of bijt niet zoals muggen doen. Volwassen motmuggen nemen wel bacteriën en micro-organismen mee vanuit de broedplaats naar bijvoorbeeld je woning. Dit is niet prettig voor onze gezondheid en een effectieve motmuggenbestrijding is dan ook zeer belangrijk.

Verspreiding bacteriën via motmuggen

De larven van motmuggen leven in de broedplaats, hier voorzien ze zichzelf ook van voedsel. Zij zijn eigenlijk zinvol voor het milieu. Ze leven namelijk van algen, schimmels en bacteriën. Hier ervaren wij geen directe hinder van. Maar de volwassen motmuggen nemen de bacteriën vanuit de broedplaats mee naar onze leefomgeving. Dit is wel schadelijk voor mensen en hun gezondheid. Vooral mensen met een lage weerstand, jonge kinderen en ouderen kunnen hier hinder van ondervinden.

Motmuggen en ziektes

Motmuggen leven graag in verontreinigde plekken. Zo zijn vaak te vinden in rioleringen. Een motmug is daarnaast vatbaar voor ziektes. Ziektes zijn gemakkelijk op te lopen in het riool. Veel motmuggen dragen ook ziektes met zich mee. Een risico dat wij in aanraking komen met deze ziektes is absoluut aanwezig. Als een motmug via de waterleiding in ons huis binnen komt, raakt ons drinkwater besmet. Een degelijk gevaar dus voor onze gezondheid. Daarnaast is het geen prettige gedachte als er motmuggen in je huis aanwezig zijn; het beperkt je woongemak.

Motmuggen bestrijden

Motmuggen zelf bestrijden is een lastig klusje. Vaak betreft het niet één motmug, maar gaat het om tientallen beestjes. Het belangrijkste is om de bron aan te pakken, maar dit is heel lastig. De bron is de plek waar de larven leven. Het gaat in de meeste gevallen om een vieze en vochtige plek. Larven zijn heel sterk en blijven zelfs leven in extreme omgevingen. Ze leven bijvoorbeeld prima in een zuurstofarme locatie. Prioriteit is om deze plek als eerste te vinden. Zodra je de broedplaats kan wegnemen, is het minder interessant voor de motmug om weer terug te komen in je leefomgeving. Blijven ze toch komen? Schakel dan hier een professionele ongediertebestrijder in.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!