Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Mollen / Wistjedatjes – Mollen

Wistjedatjes – Mollen

Een molshoop in je tuin kan je hele tuin verpesten. De meeste mensen zien de mollen in hun tuin dan ook het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Ze doen er daarom alles aan om de mollen te verjagen en anders dan wel te bestrijden. Maar wist je dat de mol de gezondheid van je tuin ook juist kan bevorderen? De mollen verluchten de grond als ze aan het graven zijn en ze eten de insecten op die anders bepaalde sierplanten beschadigen. Lees hieronder alle dingen die jij nog niet wist over dit zoogdier dat voornamelijk ondergronds leeft.

Wistjedatjes – Mollen

Mollen en hun territorium

Wist je dat een mol gemiddeld een territorium van 400 vierkante meter heeft? Mollen die een bepaald territorium bezitten, dulden geen andere mollen in datzelfde territorium. In het voorjaar komen de mannetjes in actie en gaan ze op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. Direct na de paring wordt het mannetje echter weggejaagd en zorgt de vrouwtjes voor de jongen. Die draagt ze 4 á 5 weken tot ze meestal zo’n 2 tot 7 jongen baren. Na 4 weken zoogtijd en een aantal weken in het gangenstelsel van de moeder, worden de jongen gedwongen om het nest te verlaten.

Wist je dat mollen nauwelijks zien?

Mollen hebben enorm slechte ogen. Ondanks dit slechte zicht zijn mollen goed in staat om diepe en lange ondergrondse gangen te graven. De andere zintuigen van de mol zijn juist extra goed ontwikkeld. Zijn reuk- en tastzintuigen zijn dusdanig ontwikkeld dat hij ondergronds goed uit de voeten kan. Hierdoor kan een mol met 7 km/u ondergronds graven en per uur graven ze gangen tot en met 15 meter lang.

Mollen hebben vingers om mee te graven

Mollen graven hele gangenstelsels onder de grond. Deze tunnels kan de mol gemakkelijk graven vanwege zijn kleine handjes met 5 lange vingers en een extra duimpje. De haren van een mol staan niet in één richting ingeplant, zo kan de mol zonder problemen voor- en achteruit in z’n tunnel. Een niet al te diepe gang graaft de mol met een snelheid van tussen de 12 en 15 meter per uur. Gemiddeld weegt een molshoop één tot twee kilo, met uitschieters naar acht kilo (80x zijn eigen lichaamsgewicht).

Wat eten mollen?

De mol eet voornamelijk:

  • insecten
  • insectenlarven
  • regenwormen

De mol bijt de kop van de regenworm eraf, zodat ‘ie verlamd raakt en de mol hem kan meenemen om eventueel te bewaren. Maar de mol eet ook nog andere dieren. Als de mol namelijk bovengronds is, pakt hij ook weleens een slak of een muis mee. Dit eet de mol echter incidenteel, in tegenstelling tot de insecten die hij dagelijks verorbert. In totaal eet de mol zo’n 50 tot 100 gram voedsel per dag. De mol moet elke paar uur eten, anders sterft hij van de honger.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
  • Snel van je probleem af
  • Eerlijk & transparant
  • Vrijblijvend advies
  • Bestrijding door een vakman
  • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!