Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Mieren / Spreekbeurt over mieren

Spreekbeurt over mieren

Houd je jouw spreekbeurt over mieren? Wat leuk! Hieronder vind je de belangrijkste informatie over mieren.

Spreekbeurt over mieren

Mieren

Mieren komen vrijwel overal op de wereld voor. Mieren zijn echte groepsdieren, die samen in een kolonie leven. Leer hier nog meer voor je spreekbeurt over mieren.

Soorten mieren

Er bestaan enorm veel soorten mieren. De meest voorkomende mier in Nederland is de tuinmier. Daarnaast zie je in Nederland ook regelmatig de kale bosmier, de faraomier, de zwarte zaadmier en de gewone steekmier. Alle mieren verschillen qua uiterlijk, leven in verschillende omgevingen en houden van ander voedsel. We vertellen hier meer over de 5 meest voorkomende soorten mieren in Nederland.

  • Tuinmier: zwart van kleur, eet zoetigheden, leeft in tuinen
  • Kale bosmier: rood van kleur, eet insecten, leeft in bosrijke omgevingen
  • Faraomier: zwartbruin van kleur, eet vleeswaren, leeft in warme omgevingen
  • Zwarte zaadmier: zwart van kleur, eet planten, leeft in gebouwen
  • Gewone steekmier: roodbruin van kleur, eet insecten, leeft in vochtige omgevingen

Uiterlijk van een mier

Mieren zijn insecten, een insect is een beestje met een kop, borststuk, achterlijf en zes poten. De meeste soorten mieren zijn zwart of bruin van kleur, maar er bestaan ook gele, rode, groene en zelfs gouden en zilveren soorten mieren. Mieren hebben, net als vele andere insecten, ook voelsprieten op hun kop. Hiermee kunnen ze ruiken en voelen. Sommige mieren hebben vleugels, alleen de koningin en de mannetjes, om de zogenaamde ‘bruidsvlucht’ te kunnen doen.

Hoe leven mieren?

Mieren leven in een kolonie. Een mierenkolonie bestaat al snel uit een miljoen mieren. Een mierenkolonie bestaat uit een koningin, mannetjes en werksters. De mannetjes zijn alleen nuttig voor de voortplanting en sterven daarna. De werksters hebben allemaal een eigen taak binnen de kolonie. De een zorgt voor voedsel, de andere bouwt het nest en weer een ander verdedigt het nest.

Vliegende mieren

Mieren paren in de lucht, meestal rond juli en augustus. Wanneer jij vliegende mieren ziet, is de paarperiode aangebroken. Dit doen ze omdat jonge koninginnen graag een mannetje willen uit een andere kolonie. Zodra de jonge koningin een mannetje heeft uitgekozen, bevrucht het mannetje de jonge koningin.Als dat gebeurd is, gaat het mannetje dood. De bevruchte jonge koningin vliegt dan terug naar de grond om een nest te zoeken en bijt vervolgens haar vleugels af.

Zelf mieren houden

Er zijn mensen die mieren als huisdier houden. Erg leuk en interessant ook! Deze mensen hebben een soort bak waar ze de mieren in kweken. Hier zie je echt hoe een mierenkolonie zich ontwikkelt. Zo krijg je een goed beeld van hoe mieren leven.

Weetjes over de mier

  • Wist je dat de kleinste mier nog niet eens een millimeter groot is, terwijl de grootste mier ooit zes centimeter was?
  • Wist je dat mieren door middel van geur communiceren?
  • Wist je dat mieren minimaal 50 keer hun eigen gewicht kunnen dragen?
  • Wist je dat mierennesten uit allemaal verschillende kamers bestaan, zoals een voorraadkamer en een ziekenkamer?
  • Wist je dat mieren best oud worden?

Succes met je spreekbeurt!

Zo, nu hebben we je aardig op weg geholpen hè? Je moet natuurlijk niet letterlijk deze spreekbeurt over mieren overnemen. Probeer er je eigen verhaal van te maken, zodat het natuurlijk overkomt! Bekijk onze andere spreekbeurten

Snel geholpen Bel onze bestrijder
  • Snel van je probleem af
  • Eerlijk & transparant
  • Vrijblijvend advies
  • Bestrijding door een vakman
  • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!