Soorten mieren

Er zijn verbazingwekkend veel verschillende soorten mieren. Hoeveel het er precies zijn, is lastig te zeggen, maar er zijn zeker meer dan 10.000 verschillende soorten mieren. Dit aantal is enorm, omdat er veel variatie zit bij mieren. Er zijn verscheidene eigenschappen die de variatie in miersoorten groot maakt. Alle mieren hebben voelsprieten op hun kop. Een belangrijk zintuig. Ze ruiken, voelen en communiceren hiermee. Zo raken mieren elkaar aan met de voelsprieten om erachter te komen of ze uit hetzelfde mierennest komen of dat ze te maken hebben met een indringer.

Verschillen tussen mieren

De miersoorten worden vastgesteld aan de hand van een aantal eigenschappen.

  • Formaat van de kolonie; dit loopt uiteen van enkele tot wel miljoenen mieren.
  • Woonomgeving; de leefomgeving van de verschillende miersoorten is divers. Zo leven bepaalde soorten enkel onder de grond. Andere miersoorten komen alleen voor in boomtoppen. En weer andere miersoorten leven tussen de spleten van rotsen.
  • Hoeveelheid koninginnen; het aantal koninginnen aan het hoofd van een kolonie varieert tussen één en honderd.
  • Samenstelling van de mierenmaatschappij; naast de verdeling van werkzaamheden in een groep valt onder deze eigenschap ook de lichaamskenmerken van mieren.

Meest voorkomende mieren in Nederland

Hieronder de meest voorkomende miersoorten in Nederland.

  • De kale bosmier, ook rode mier genoemd, wordt 4 tot 9 mm groot. Leven voornamelijk in het bos en eten andere insecten.
  • De faraomier en de zwarte zaadmier worden 2 tot 5 mm lang. Faraomieren leven op warme plekken. Vrouwtjes zijn bruingeel en mannetjes zwartbruin. De zwarte zaadmier leeft in gebouwen. Ze eten insecten en planten.
  • De steekmier is roodbruin van kleur, bijt en wordt 3 tot 5 mm lang. Ze leven in velden en bossen.
  • De tuinmier, 3 tot 4 mm lang, leeft ook buiten. Ze eten andere insecten en zoetig voedsel.

Soorten mieren in mierenkolonie

Mieren leven altijd in een groep. Nooit zie je een mier alleen lopen. Het zijn sociale insecten. Een mierenkolonie bestaat uit drie soorten mieren. Er zijn vrouwtjes, werksters en mannetjes. Vrouwtjes en werksters zijn beiden vrouw, maar een werkster legt geen eieren, omdat werksters niet vruchtbaar zijn. De vrouwtjes die wel vruchtbaar zijn, heten koninginnen.

Professionele mierenbestrijding

Als jij mieren in huis hebt, dan maakt het je natuurlijk niets uit welke miersoort het is. Je wilt er simpelweg vanaf. Om mieren te bestrijden, moet je het mierennest vinden. Mieren zelf bestrijden levert vaak weinig op. Voor een effectieve mierenbestrijding schakel je een professionele mierenbestrijder in. Een ervaren ongediertebestrijder bij jou uit de buurt vind je hier.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!