Mierennest

De meeste soorten mieren leven onder de grond en maken daar ook hun mierennest. Voor het vinden van voedsel kruipen ze uit het nest naar boven. Enkele mieren kiezen een boomstam uit voor hun nest. Weer andere mieren bouwen het nest onder een steen. Deze steen wordt verwarmd door de zon en biedt bescherming tegen de regen. Elk nest bestaat uit verschillende kamers.

Mierennest onder de grond

Mieren zijn actieve beestjes, ze rennen van de ene kant naar de andere en verslepen van alles. De mieren die onder de grond leven, maken allemaal een ondergronds nest. Ze zijn dan ook erg druk met het bouwen van deze nesten. Dit zijn enorme kamers en staan via gangen allemaal in verbinding met elkaar. Mierennesten zijn complexe bouwwerken en verdeeld in verschillende soorten vertrekken. Een nest biedt ruimte voor wel 15.000 tot 20.000 mieren en elk nest heeft een bepaalde geur. Mieren uit andere nesten worden daardoor direct opgemerkt, zij dragen namelijk een andere geur met zich mee.

Hoe ziet een mierennest van binnen eruit?

Het mierennest is zeer complex en bestaat uit verschillende vertrekken. Deze vertrekken hebben allemaal een eigen functie. In totaal bestaat een nest uit zes verschillende kamers. Zo is er de kamer voor de koningin. Hier worden de eitjes gelegd. Deze eitjes worden vervolgens verplaatst naar de kraamkamer. Deze kamer verplaatst regelmatig, omdat de kraamkamer altijd warm en vochtig moet zijn. In de voorraadkamer wordt het gevonden eten opgeslagen. In een nest is er zelfs een ziekenkamer. Overgebleven materiaal wordt opgeborgen in de afvalkamer. Een aantal miersoorten verzamelen luizen. Deze luizen verblijven in de gastenkamer.

Taken van mieren

In het mierennest heeft elke mier een eigen rol.

  • De koningin legt eitjes.
  • De werkmieren zijn de hele dag in de weer. Ze verzorgen de koningin, haar eitjes en uiteindelijk de jonge mieren. In het nest wonen ook werksters die continu op zoek zijn naar voedsel voor iedereen en zij graven de gangen en kamers in het nest.
  • Er zijn zelfs soldaten die het nest (de kolonie) verdedigen tegen indringers. Soldaten zijn de vrouwelijke mieren die onvruchtbaar zijn.
  • De mannelijke vruchtbare mieren hebben één taak, namelijk zorgen voor de bevruchting van de eitjes van de koningin. Als je vliegende mieren ziet, dan is dit het teken van de bevruchting. Na bevruchting overlijden ze.

Mierennest bestrijden

Heb je een nest rondom je huis en daardoor last van mieren in huis? Ontzettend vervelend! Om een mierennest te bestrijden, is een effectieve mierenbestrijding nodig. Schakel hiervoor een professionele mierenbestrijder in. Eentje bij jou uit de buurt, vind je hier.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!