Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Mieren in huis

Mieren in huis is iets wat niemand graag ziet. Deze kleine beestjes leven het liefste buiten, maar zodra ze ondervinden dat er voedsel te verkrijgen is, zetten ze hun route graag voort binnenshuis. Vooral in het voorjaar gaan ze actief op zoek naar voedsel.

Mieren komen door de kleinste gaten binnen!

Het probleem is vaak dat mieren vanuit de tuin de weg naar een woning gemakkelijk vinden. Ze zijn zo klein dat ze altijd wel een gaatje weten te vinden, zodat je binnen enkele seconden mieren in huis hebt. Als je één mier in huis hebt aangetroffen, is het spoor voor de mieren gemaakt en volgt de rest van de mierenkolonie dezelfde route.

Waarom heb ik mieren in huis?

Mieren, de werksters, zijn continu op zoek naar voedsel. Ze hebben zeer goede voelsprieten. De keuken is de meest favoriete plek voor mieren. Etensrestjes zijn er altijd te vinden. Een feest voor mieren. Aanwezigheid van eten is dan ook een oorzaak van mieren in je leefomgeving. Heb je afwas op het aanrecht laten staan? Ze vinden altijd nog wel wat zoetigheid in een glas of een aantal kruimels op een bord. Daarnaast is een open afvalbak vaak de boosdoener.

Schade door mieren

Mieren zijn kleine insecten, maar onderschat ze niet. Dat is juist het gevaar bij mieren, ze richten onopvallend veel schade aan. Mieren zijn namelijk ontzettend sterk en hebben een extreem uithoudingsvermogen.

  • Mieren maken hele gangenstelsels en nesten onder de grond. Wanneer dit zich onder jouw terras bevindt, ga je dit op den duur wel vernemen. Op een gegeven moment verzakt jouw terras compleet. Een terras is dan misschien nog niet zo ernstig. Maar stel je eens voor dat het de draagconstructie van je huis is die verzakt.
  • Het komt weleens voor dat oogsten van bedrijven mislukken. Mieren nemen namelijk bladluis met zich mee. En bladluis is erg schadelijk voor planten, groenten en fruit.
  • Mieren bevinden zich graag in je keuken. Pas daarom op met je etenswaren. Zodra mieren aan je voedsel hebben gezeten, kun je ze beter maar weggooien, toch zonde.

Voedselvergiftiging door mieren

De bacteriën en ziektekiemen die mieren verspreiden doordat ze overal lopen, is niet het gevaar. Deze bacteriën en ziektekiemen verspreiden wij als mens namelijk zelf ook. Het maakt ons immuunsysteem zelfs sterker. Maar zodra een mier over je aanrecht loopt en daarbij in aanraking komt met voedsel dat je nog wilt eten, dan moet je uitkijken. Een mier poept en plast namelijk wanneer hij loopt. Zodra wij het voedsel eten waar een mier op heeft geplast of gepoept, is er een grote kans dat je voedselvergiftiging oploopt.

Mieren in huis bestrijden

Als je mieren in huis hebt, dan wil je hier natuurlijk graag vanaf. Je kunt proberen om mieren zelf te bestrijden, maar dit biedt niet altijd garanties. Voor een effectieve mierenbestrijding neem je hier contact op met een professionele ongediertebestrijder bij jou uit de buurt.