Mieren en gezondheid

Mieren in huis is iets wat niemand graag ziet. Ze staan bekend om de snelle manier van voortbewegen, lopen in grote groepen en nemen ontzettend veel van de ene naar de andere plek mee. Deze kleine beestjes leven het liefste buiten, maar zodra ze ondervinden dat er voedsel te verkrijgen is, zetten ze hun route graag voort binnenshuis.  Hoe zit het daarom met mieren en gezondheid? Welke gezondheidsrisico’s loop je met een mierennest in de buurt? Hier lees je meer over mieren en gezondheid.

Besmetten mieren ons voedsel?

Zodra mieren (de werksters) voedsel in een huis gevonden hebben, gaan ze er met de hele groep op af. Vervolgens zoeken ze ook in de directe omgeving naar eten. Ze zijn vooral gek op zoetigheid. Het is daarom belangrijk om de keuken goed schoon te houden. Is er met limonade geknoeid, maak het direct schoon. Voor mieren is het heel gemakkelijk een woning binnen te komen. De vraag is natuurlijk waar ze allemaal zijn geweest voordat ze over jouw aanrecht liepen. Het is dan ook logisch dat deze kleine beestjes het volgende verspreiden:

  • Bacteriën
  • Sporen
  • Ziektekiemen

Zijn mieren schadelijk voor je gezondheid?

De bacteriën en sporen zijn in principe ongevaarlijk voor onze gezondheid. Deze bacteriën en sporen zijn namelijk hetzelfde als die wij mensen zelf meenemen wanneer we een rondje wandelen en thuis komen. En hoe gek het ook klinkt, deze bacteriën en sporen maken ons immuunsysteem sterker en zijn dus niet schadelijk voor onze gezondheid. Daarmee is nog niet uitgesloten dat mieren in huis niet schadelijk zijn voor onze gezondheid. De ziektekiemen die deze kleine beestjes namelijk verspreiden, zijn wél schadelijk voor onze gezondheid.

Voedselvergiftiging door mieren

Mieren verspreiden ziektekiemen via urine en ontlasting. Ze plassen en poepen terwijl ze over het aanrecht lopen. De ziektekiemen komen daardoor automatisch in ons voedsel terecht. Wanneer wij vervolgens het besmette voedsel eten, kan er voedselvergiftiging ontstaan. De ziektekiemen zijn zo ontzettend klein dat we deze met het blote oog niet zien. Tot op heden is er in Nederland geen onderzoek gedaan naar de overdracht van ziektes door mieren. Wel is zeker dat de verspreiding van de ziektekiemen de boosdoeners zijn voor onze gezondheid. Noodzaak dus om jouw mierenprobleem serieus te nemen en de mieren in huis te laten bestrijden.

Professionele mierenbestrijding

Nu je meer weet over mieren en gezondheid wil je natuurlijk graag een effectieve mierenbestrijding laten uitvoeren. Mieren zelf bestrijden is ook een optie, maar vaak bleek dat de mierenplaag zo weer terug was. Schakel daarom hier een professionele mierenbestrijder uit de buurt in om snel en effectief mieren te bestrijden.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!