Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Mieren tonen samenwerking door middel van levend vlot

Door Fleur 2 min leestijd20 april 2016
Houten vlot op rivier

Mieren lijken altijd compleet ongeorganiseerd door elkaar te rennen, maar wetenschappers hebben ontdekt dat ze juist erg georganiseerd zijn. Op mierenvlotten, waar alle mieren zich aan elkaar vastklampen in geval van nood, heeft iedere mier een vaste plek.

Mierenvlot

Daar kwamen onderzoekers van een universiteit in Californië achter. Na het bestuderen van de mierensoort Formica selysi, die te maken kregen met een overstroming, zagen ze dat de mieren zich aan elkaar vastklampen en een soort levend vlot vormen.

Vaste plek

Ondanks dat het vlot er ongeorganiseerd uitziet, is het wel degelijk georganiseerd. De onderzoekers gaven de mieren een kleurcode en confronteerden hen vervolgens met twee verschillende soorten overstromingen. In beide gevallen namen veel mieren dezelfde plek aan op het vlot. Wanneer ze tijdens de eerste overstroming bijvoorbeeld onderdeel waren van de onderzijde, waren ze dat bij de tweede overstroming ook. Wel was er wisseling tussen de mieren aan de zijkant en in de basis van het vlot, maar dan wel met mieren uit hetzelfde deel.

Ervaring

Daarnaast speelde nog een factor een rol: de aanwezigheid van onvolwassen mieren. Volwassen mieren die tijdens de eerste overstroming met jonge mieren zaten, namen de ervaring mee tijdens de tweede overstroming. Dit maakte hun gedrag en de vorm van het vlot dat ze tijdens de tweede overstroming maakten anders dan dat van mieren die in de eerste overstroming niet met jonge mieren te maken hadden.

Samenwerking

Deze ontdekking wijst erop dat mieren gebruik maken van hun geheugen en dat is met deze ontdekking voor het eerst aangetoond. De vlotten zijn een opvallend voorbeeld van samenwerking, stelt een van de onderzoekers. Zij is erg onder de indruk van de vlotten. Het geeft inzicht over hoe insecten samenwerken om een structuur als deze te bouwen. Het onderzoek kan eventueel dienen voor onder andere de robotica. Wetenschappers willen namelijk graag robots maken die, net als mieren, in staat zijn samen te werken. Hierbij kun je denken aan nano-robots die in het lichaam van mensen bloedpropjes verwijderen.

Bron: www.scientias.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!