Houtwormenplaag

Wanneer je veel houten objecten of constructies hebt, is de kans groot dat houtwormen zich gaan verstoppen in je huis. Daarbij bestaat ook de kans op een houtwormenplaag. Zorg dat je goed let op conditie van het hout. Heb je kleine gaatjes in het hout ontdekt en heeft je hout daardoor enige beschadiging opgelopen? Dan moet je zo snel mogelijk van je houtwormenplaag af zien te komen.

Hoe leven houtwormen?

Wanneer de houtwormkever volwassen is, voedt het zichzelf niet meer, maar houdt het zich uitsluitend bezig met het voortplanten. Hierbij leggen de vrouwtjes hun eitjes in houtgleuven of in gaatjes die reeds zijn gecreëerd door eerdere houtwormen. Opvallend is dat de eitjes over het algemeen in hetzelfde hout worden gelegd als waar de houtworm is geboren. Hieruit ontstaan larven, deze larven bevinden zich zo’n drie jaar in het hout en vliegen uiteindelijk uit als een houtkever. Deze houtkever legt opnieuw eitjes in het hout, wat weer voor nieuwe houtwormen zorgt. Bij een regelmatige herhaling hiervan ontstaat er mogelijk een houtwormenplaag.

Hoe herken je een houtwormenplaag?

Doordat de houtwormkevers na enige tijd uitvliegen, ontstaan er zogenoemde ‘uitvliegopeningen’ in het hout. Dit zijn kleine gaatjes van ongeveer één millimeter. Wanneer je een of meerdere gaatjes ontdekt in een stuk hout, duidt dit meestal op de aanwezigheid van houtwormen. Op het eerste gezicht zijn houtwormen geen gevaar voor anderen. Echter maken houtwormen verschillende gangen in het hout terwijl zij zich voortbewegen wat aan schade in het hout oplevert. In het ergste geval resulteert dit in een onstabiel, beschadigde houten constructie. In verband met dreigend instortingsgevaar moet er zo snel mogelijk een effectieve houtwormbestrijding plaatsvinden.

Houtwormenplaag bestrijden

Voor het bestrijden van een houtwormenplaag worden de reguliere bestrijdingsmethoden voor het bestrijden van houtwormen gehanteerd. Doordat houtwormen zich bevinden op houten objecten en constructies, zijn de bestrijdingsmethodes gericht op het in- en uitwendig ontsmetten van het hout. Voorbeelden van bestrijdingsmethoden zijn het gebruik van:

  • oppervlaktebestrijdingsmiddelen welke vervolgens geleidelijk verspreid worden over het hout;
  • het injecteren van een houtwormen bestrijdingsmiddelen in de uitvliegopeningen van de houtwormen;
  • of door het op zorgzame wijze laten verspreiden van hete lucht of zuurstofarme lucht.

Professionele houtwormbestrijding

Bij alle van bovengenoemde methodes is het aan te raden om de hulp van professionals te vragen. Zo zijn onze ongediertebestrijders gespecialiseerd in het bestrijden van alle soorten van ongedierte en staan daarom graag voor jou klaar! Hier vind je jouw houtwormbestrijder bij jou uit de buurt!

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!