Houtwormen in je huis

Houtwormen zijn funest voor verschillende houten objecten en constructies in en rondom je huis. Dit is vooral een gevaar bij huizen waarvan de draagconstructies al wat ouder zijn. Wanneer houtwormen schade aan het hout veroorzaken, heeft dit mogelijk serieuze gevolgen voor de sterkte van het huis. Een snelle, effectieve houtwormbestrijding is dan noodzakelijk.

Houtwormen herkennen

In de Nederlandse huishoudens komen voornamelijk de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever voor. De larven van deze kevers zorgen voor de schade aan het hout. Zo herken je houtworm in hout:

  • Wanneer er gaten van 0,5 tot 3 millimeter groot in houtenobjecten zitten, duidt dit meestal op de aanwezigheid van houtwormen.
  • Een andere manier om houtwormen te herkennen, is door witachtige larven of wormen te signaleren.
  • Deze larven banen zich een weg door het hout en laten hierbij boormeel achter, stukjes zaagsel.
  • Soms is het hoorbaar wanneer de larven zich voortbewegen aan het knagende geluid wat zij maken.

Hoe komen houtwormen in huis?

Er bestaan verschillende soorten houtwormen. Deze komen vliegend of soms kruipend naar binnen en nestelen zich op een stuk hout. In de gleuven en kieren van het hout, legt het vrouwtje vervolgens haar eitjes. Wanneer deze eitjes uitkomen, ontstaan er larven. Deze larven proberen zich door het hout te bewegen door om zich heen te vreten. Wanneer de larve genoeg hout heeft binnenkregen, ontpopt deze zich tot een volwassen kever. De volwassen houtwormkever in het hout wurmt zich naar buiten door het zogenoemde boormeel voor zich uit te duwen, waardoor er bij de buitenste laag van het hout een uitvliegopening ontstaat.

Houtwormen in je huis bestrijden

Wanneer de houtwormkever een weg naar buiten heeft gevonden, zoekt de kever al snel naar een vrouwtje om mee te paren. Het vrouwtje legt haar eitjes wederom in het hout waardoor de levenscyclus standhoudt. Om deze reden is het van belang om zo snel mogelijk van houtwormen af te komen, aangezien er al snel een houtwormenplaag ontstaat. Dit is mogelijk door zelf bestrijdingsmiddelen in huis te halen en de houtwormen eigenhandig te bestrijden. Wanneer je echter snel en effectief houtwormen wilt bestrijden, is het te adviseren om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Zo staan onze ervaren houtwormbestrijders graag voor je klaar, eentje bij jou uit de buurt vind je hier!

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!