Houtwormen in hout

Houtwormen zijn verschillende soorten houtborende kevers die zich nestelen in en leven van hout. Eigenlijk bedoelen we dan de larven van deze kevers. Wanneer de larven van de houtwormen zich diep bevinden in het hout, proberen zij een weg te banen naar buiten. Dit resulteert uiteindelijk in kleine gaatjes op het houtoppervlak.

Houtwormen in hout voorkomen

Houtwormen voelen zich niet aangetrokken tot bewerkt hout. Hiermee wordt hout bedoeld dat in de verf of in de olie heeft gezeten. Door het hout in en rondom je huis goed te onderhouden, blijven de houtwormen op afstand. In de uiterste gevallen is het ook mogelijk om het hout preventief te behandelen met houtwormen bestrijdingsmiddelen. Houtwormen gaan het snelst af op vochtig en beschimmeld hout. Door het feit dat de larven al vretend vooruitkomen, gaan de larven eerder opzoek naar wat vochtiger en daardoor zachter hout. Door de aanwezigheid van de larven ontstaat er een complex gangenstelsel in het hout.

Is de houtwormenplaag actief?

Houtwormen hoeven niet altijd actief te zijn. Gaatjes in houtobjecten hoeft niet altijd te betekenen dat de houtwormen op dat moment actief zijn. Wanneer het hout al ernstig beschadigd is, is het minder waarschijnlijk dat de houtwormen zich hierin nestelen. Om erachter te komen of er een houtwormenplaag actief is, is het mogelijk om opzoek te gaan naar boormeel in en rondom het hout. Dit zijn de zaagselachtige overblijfselen van de houtwormen. Door een velletje of papiertje in een uitvliegopening te leggen, kun je controleren of de houtworm boormeel achterlaat. Daarnaast zijn mogelijk larven of wormen achtergebleven in het hout.

Houtwormen bestrijden

Indien je tekenen van houtwormen ontdekt, zorg er dan voor dat je de houtwormen zo snel mogelijk bestrijdt. Er bestaan verschillende bestrijdingsmethoden.

  • Zo zijn er verschillende chemische bestrijdingsmiddelen die aangebracht dienen te worden binnenin en op het hout.
  • Daarnaast bestaan er bestrijdingsmethoden die gebruik maken van zeer hete-, koude- of zuurstofarme lucht.

Wij raden het af om houtwormen zelf te bestrijden. Voor een effectieve houtwormbestrijding schakel je een professionele ongediertebestrijder in. De ervaren houtwormbestrijder bij jou uit de buurt vind je hier en staat maar al te graag voor je klaar om je te helpen met het bestrijden van houtwormen.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!