Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Houtwormen in hout

Houtwormen zijn houtborende kevers die zich nestelen in en leven van hout. Eigenlijk bedoelen we dan de larven van deze houtwormkevers. Wanneer de larven van de houtwormen in het hout zitten, proberen zij zich een weg te banen naar buiten. Dit resulteert uiteindelijk in kleine gaatjes op het houtoppervlak.

Houtwormen in hout voorkomen

Houtwormen voelen zich niet aangetrokken tot bewerkt hout. Hiermee wordt hout bedoeld dat behandeld is met lak, olie of beits. Door het hout in en rondom je huis goed te onderhouden, blijven de houtwormen op afstand. In de uiterste gevallen is het ook mogelijk om het hout preventief te behandelen met houtwormen bestrijdingsmiddelen. Om het feit dat de larven al vretend vooruitkomen, gaan de larven eerder op zoek naar wat vochtiger en daardoor zachter hout. Door de aanwezigheid van de larven ontstaat er een complex gangenstelsel in het hout.

Hoe komen houtwormen in hout?

Er bestaan verschillende soorten houtwormen. Deze komen vliegend of kruipend naar binnen en nestelen zich op een stuk hout. In de gleuven en kieren van het hout, legt het vrouwtje vervolgens haar eitjes. Wanneer deze eitjes uitkomen, ontstaan er larven. Deze larven proberen zich door het hout te bewegen door om zich heen te vreten. Wanneer de larve genoeg hout heeft binnenkregen, ontpopt deze zich tot een volwassen kever. De volwassen houtwormkever in het hout wurmt zich naar buiten door het zogenoemde boormeel voor zich uit te duwen, waardoor er bij de buitenste laag van het hout een uitvliegopening ontstaat.

Voorkom een houtwormenplaag

Wanneer de houtwormkever een weg naar buiten heeft gevonden, zoekt de kever al snel naar een vrouwtje om mee te paren. Het vrouwtje legt haar eitjes wederom in het hout waardoor de levenscyclus standhoudt. Om deze reden is het van belang om zo snel mogelijk van houtwormen af te komen, aangezien er al snel een houtwormenplaag ontstaat. Dit is mogelijk door zelf bestrijdingsmiddelen in huis te halen en de houtwormen zelf te bestrijden. Wanneer je echter snel en effectief houtwormen wilt bestrijden, is het te adviseren om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Is de houtwormenplaag actief?

Houtwormen hoeven niet altijd actief te zijn. Gaatjes in houtobjecten hoeft niet altijd te betekenen dat de houtwormen op dat moment actief zijn. Wanneer het hout al ernstig beschadigd is, is het minder waarschijnlijk dat de houtwormen zich hierin nestelen. Om erachter te komen of er een houtwormenplaag actief is, moet je kijken naar wel of niet aanwezig boormeel bij het hout. Dit zijn de zaagselachtige overblijfselen na het knagen van de houtwormen. Door een papiertje onder een uitvliegopening te leggen, kun je controleren of de houtworm boormeel achterlaat.

Houtwormen herkennen

Houtwormen zijn funest voor verschillende houten objecten en constructies in en rondom je huis. Een snelle, effectieve houtwormbestrijding is dan noodzakelijk. Maar dan moet je wel direct houtworm herkennen. In Nederland komen voornamelijk de Gewone houtwormkever en de Grote houtwormkever voor. De larven van deze kevers zorgen voor de schade aan het hout. Zo herken je houtworm in hout:

  • Uitvliegopeningen van een paar millimeter groot waar de houtwormen uit komen
  • Boormeel onder de uitvliegopeningen afkomstig van het gevreet van houtwormen aan hout
  • Eitjes, larven van houtwormen of houtwormkevers zelf

Houtwormen bestrijden

Indien je tekenen van houtwormen ontdekt, zorg er dan voor dat je de houtwormen zo snel mogelijk bestrijdt. Er bestaan verschillende bestrijdingsmethoden Zo zijn er verschillende chemische bestrijdingsmiddelen die aangebracht dienen te worden binnenin en op het hout. Daarnaast bestaan er bestrijdingsmethoden die gebruik maken van zeer hete-, koude- of zuurstofarme lucht. Wij raden het af om houtwormen zelf te bestrijden. Voor een effectieve houtwormbestrijding schakel je een professionele ongediertebestrijder in. De ervaren houtwormbestrijder bij jou uit de buurt vind je hier en staat maar al te graag voor je klaar om je te helpen met het bestrijden van houtwormen.

Laat je investering beschermen.

Wacht niet te lang en schakel vandaag nog een houtwormspecialist in.