Houtwormen en gezondheid

Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende soorten insectenlarven die houten voorwerpen aantasten. Onder deze insecten vallen de larven van torren en kevers. Larve is een algemeen begrip voor de eerste levensfase van insecten. Deze larven leven voort door zich in het hout te wurmen en vervolgens daarvan te eten. De witachtige larven vreten stukje bij stukje een weg door het hout wat een uiteindelijk gangenstelsel tot gevolg heeft. Door de aanwezigheid van houtwormen in hout ontstaat er veel schade aan het hout.

Gezondheidsrisico’s door houtworm

Houtwormen vormen geen gevaar voor je gezondheid. Doordat de larven minuscuul en onderontwikkeld zijn, dragen ze geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Desondanks dien je bij aanwezigheid van houtwormen in je huis zo snel mogelijk actie te ondernemen. De larven van de houtwormen richten namelijk wel enorme schade aan, wat telkens erger en erger wordt. Voordat het helemaal uit de hand loopt en er gevaarlijke situaties ontstaan, is het noodzakelijk om direct een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Denk aan een situatie waarin houtwormen de dragende houten balken van jouw woning of schuur aantasten en deze steunconstructies ineens niet meer zo stabiel zijn.

Zijn bestrijdingsmiddelen schadelijk?

Doordat houtwormen meestal op een chemische wijze worden bestreden, zit hier altijd een gezondheidsrisico aan verbonden. Deze houtwormen bestrijdingsmiddelen bestaan namelijk uit allerlei giftige stoffen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s bij het gebruik van zo’n bestrijdingsmiddel. Bij verkeerd gebruik van het middel bestaat het risico dat je huid of de algehele gezondheid wordt aangetast. Laat het bestrijden van houtwormen daarom over aan een ervaren houtwormbestrijder.

Professionele houtwormbestrijding

Er bestaan verschillende bestrijdingsmethoden voor het bestrijden van houtwormen.

  • Zo is het mogelijk om te kiezen om een oppervlaktebehandeling los te laten op het hout, waarbij je een bestrijdingsmiddel over het hout verspreidt.
  • Het is daarnaast mogelijk om het hout te injecteren met een bestrijdingsmiddel.
  • Minder gebruikte methoden ter bestrijding van houtwormen zijn het gebruik van hete lucht of zuurstofarme lucht.

Indien je hulp nodig hebt bij een effectieve houtwormbestrijding, helpen onze professionele ongediertebestrijders je hier graag bij! Vind hier jouw houtwormbestrijder bij jou uit de buurt.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!