Grote houtwormkever

De Grote houtwormkever staat ook wel onder de naam Bonte knaagkever bekend. De grote houtwormkever nestelt zich diep in het hout. Deze kever voelt zich het meest aangetrokken tot loof- en naaldhout wat veelal in gebouwen voorkomt. Hoe vochtiger en rotter het hout is, hoe aantrekkelijker het is voor de grote houtwormkever. De kever plant zich voort in zogenoemde kraamkamers die niet van buiten zichtbaar zijn. Doordat de grote houtwormkever zich vooral in de kern van het hout bevindt, kan dit grote schade in het centrum van het hout opleveren.

Hoe leeft de Grote houtwormkever?

De ontwikkelingsduur van een ei tot een volgroeide houtwormkever bedraagt zo’n drie jaar.  Ze komen dan tevoorschijn uit het hout en gaan vervolgens paren, waarop het vrouwtje haar eitjes legt. Wanneer de eitjes uitkomen, ontstaan er larven. De larven groeien uit tot volwassen houtwormkevers en vervolgens begint de cyclus weer van voren. Voor je het weet, heb je een heuse houtwormenplaag.

De Grote houtwormkever herkennen

Hoe weet je of je met de grote houtwormkever te maken hebt? De verschillende levensstadia van de grote houtwormkever herken je als volgt:

Eitjes:

  • ovaal qua vorm
  • wit van kleur
  • halve millimeter groot

Larven:

  • klein wormpje
  • witgeel van kleur
  • 11 millimeter groot

Volwassen houtwormkever:

  • volgroeide kever met dekschild
  • donkerbruin van kleur
  • 6 tot 8 millimeter groot

Omdat houtwormen zich vaak in de kern van het hout bevinden, is het niet vanzelfsprekend dat je ze ook letterlijk ziet. Hoe weet je dan dat je last hebt van houtworm? Dit type houtworm is net als de andere kevers te herkennen aan de uitvliegopeningen in het hout. Deze kleine cirkels hebben een diameter van 1 tot 4 millimeter. Opvallend aan de grote houtwormkever is dat hij zich vaak plaatst in balkeinden en andere verbindingen in je huis. De larven laten hier boormeel achter met daarin onverteerde resten.

Grote houtwormkever bestrijden

De grote houtwormkever is in staat om grote schade aan te richten aan houten objecten. Wanneer dit het geval is, is het van belang om een effectieve houtwormbestrijding uit te laten voeren. Wanneer er niks aan de aanwezigheid van houtwormen wordt gedaan, loop je het risico dat de schade toeneemt en de kans op instortingsgevaar groter wordt. Onze professionele ongediertebestrijders helpen je hier graag bij. Hier vind je de houtwormbestrijder bij jou uit de buurt.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!