Duiven zijn verspreid over de hele wereld. Vroeger waren er veel postduiven, die inmiddels verwilderd zijn geraakt doordat ze nooit meer terugkeerden naar huis. Deze duiven zijn inmiddels verspreid over de hele wereld en ook in Nederland zie je ze overal. De duiven zijn vooral aanwezig in grote steden vanwege het grote aanbod voedsel en de vele mogelijkheden tot het bouwen van een nest. Deze dingen wist je echter nog niet over duiven.
Hoe paren duiven?
De meeste duiven paren zo’n 2 keer per jaar en brengen jaarlijks dan ook 2 nesten groot. De mannetjesduiven, ook wel doffers genoemd, zoeken meestal de broedplaats uit nadat ze een duivin, de vrouwtjesduif, hebben verleid. Dit doen ze door hun kop op te blazen, hun staart over de grond te slepen en door te baltsen. Als de duivin knikkende bewegingen met hoofd maakt, geeft ze te kennen dat ze de doffer niet afwijst. De duivinnen broeden op de aangewezen broedplaats en leggen meestal 2 á 3 eieren per keer. De eieren komen meestal na 18 dagen uit.
Dit wist je nog niet over duivenjongen
De jongen worden blind en naakt geboren en krijgen in hun begindagen kropmelk gevoerd van zowel de duivin als van de doffer. Kropmelk is een massa die vol zit met eiwitten. Deze massa ontstaat zowel in de doffer als in de duivin om aan de jongen gevoerd te worden. De jongen krijgen zicht na 6 dagen. Vanaf dat moment stoppen de duivin en de doffer met het voeren van kropmelk en krijgt het duivenjong granen. Na 3 weken worden de duivenjongen geacht zelfstandig te zijn. Vliegen doen ze na 4 weken en pas na een halfjaar zijn de duivenjongen geslachtsrijp.
Wist je dat met postduiven wedstrijden worden gehouden?
Veel mensen ondervinden overlast van duiven, maar er worden ook heuse wedstrijden gehouden met postduiven. Duiven kunnen instinctief de weg naar huis terugvinden door hun uitzonderlijke oriëntatievermogen. Zo’n wedstrijd gaat als volgt:
- Voorafgaand aan de wedstrijd laten ze de doffers een tijdje doorbrengen bij de duivinnen, zodat ze tijdens de wedstrijd nog sneller vliegen om thuis te komen bij hun gevleugelde geliefde.
- Deze wedstrijdduiven worden bijvoorbeeld allemaal naar Frankrijk getransporteerd en tegelijkertijd losgelaten.
- De duif die als eerste terug is op zijn hok in Nederland wint.