Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

De bedwants, de feiten

Door Fleur 4 min leestijd7 mei 2018
Bedwants op de huid van een mens

De bedwants leek zo goed als uitgeroeid, maar mede dankzij ons reisgedrag is de bedwants terug. Toch weten velen nog niet wat bedwantsen zijn en wat ze doen. Daarom hier wat feiten over bedwantsen op een rij.

Bedwantsen bijten

  • De bedwants, ook wel Cimex Lectularius, is een parasiet. Vroeger sprak men van een wandluis, een wants is echter geen luis. De bedwants verstopt zich graag bij mensen in bed, vandaag de naam bedwants.
  • Een volwassen bedwants heeft het formaat van een appelpitje. De bedwants voedt zich met bloed van mensen en dieren. De bedwants zuigt met zijn steeksnuit bloed op. Door het antistollingsmiddel en de pijnstiller dat de bedwants injecteert, voel je de beet van de bedwants niet. Het verschil tussen een bedwantsenbeet en een muggenbeet is dat beten van bedwantsen vaak dicht bij elkaar in een cluster zitten.
  • Een vrouwtje legt elke dag een of enkele eitjes. Uit de eitjes van de bedwants komen nimfen, die vijf keer vervellen voordat ze een volwassen bedwants zijn. Om te kunnen vervellen, moeten de nimfen een bloedmaaltijd hebben.
  • De beten van de bedwants zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar een bedwantsenbeet kan wel gaan jeuken en voor allergische reacties zorgen.
  • Een bedwants houdt niet van licht en houden zich schuil op donkere plekken. Ze komen tevoorschijn als ze een bloedmaaltijd willen. Hun favoriete plek is in en om bedden, dichtbij hun voedingsbron, maar ook verstoppen ze zich achter plinten, bij nachtkastjes en in stopcontacten.

Van vleermuis naar mens

  • De voorouder van de bedwants parasiteerde op vleermuizen. Toen mensen in grotten gingen wonen, vond de bedwants zijn nieuwe gastheer. Nu leeft de bedwants al millennia met de mens samen.
  • De eerste resten van de bedwants gevonden in Egypte stammen uit de tijd van de farao’s. Via reizende handelaren en dankzij de groei van steden verspreidde de bedwants zich over de wereld. Zo was de bedwants in 77 na Christus in Italië te vinden, in 600 in China, in de elfde eeuw in Duitsland en in 1583 in Engeland.
  • Onze voorouders probeerden de bedwants te bestrijden met bonenbladeren, turfrook en cyanidedamp. Een extract van Afrikaanse chrysanten wordt nog steeds gebruikt om bedwantsen te bestrijden. Dit natuurlijke bestrijdingsmiddel kunnen particulieren kopen onder de naam pyrethrum.
  • Vanaf de jaren veertig gebruikte het Amerikaanse leger het gif Dichloordifenyltrichloorethaan (DDT) om soldaten te beschermen tegen infectieziekten. DDT doodde letterlijk alle insecten, waaronder de bedwants. Het bestrijdingsmiddel was zo effectief dat de bedwants bijna uitstierf.
  • De Nobelprijs voor de geneeskunde werd in 1948 uitgereikt aan Paul Hermann Müller, omdat hij DDT als mogelijk insecticide zag. Inmiddels is DDT bij ons verboden. DDT zou kanker veroorzaken bij mensen en dieren met uitsterven bedreigen.

Bedwantsen zijn terug van weggeweest

  • Sinds twintig jaar zijn bedwantsen bij ons terug van weggeweest. Dit komt omdat mensen steeds vaker internationaal reizen. De bedwants is ook inmiddels resistent geworden voor veel bestrijdingsmiddelen.
  • Met name hotels zijn door de vele wisselende bezoekers ideale plekken voor de bedwants om zich te verspreiden.
  • New York had jaren last van een bedwantsenplaag. Het aantal klachten dat geregistreerd zijn nam toe van 500 in 2004 naar elfduizend in 2009. En dat zijn alleen maar de klachten die gemeld zijn.
  • Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen houdt in Nederland geen officiële registratie bij van het aantal bedwantsen. Een woordvoerder van de Trouw schatte in dat vijf jaar geleden er zo’n twee meldingen per maand werden gemaakt. Tegenwoordig is dat minimaal een melding van overlast van de bedwants per dag.
  • Het toegenomen aantal meldingen van bedwantsen heeft verschillende oorzaken. Mensen reizen steeds meer. Een andere oorzaak is dat mensen steeds vaker tweedehands meubels kopen, waar eitjes van de bedwants in kunnen zitten.

De bedwants, in geuren en kleuren

  • De bedwants is roodbruin van kleur, maar na een bloedmaaltijd worden ze donkerrood.
  • Bedwantsen hebben voorkeur voor de kleuren zwart en rood en mijden de kleuren geel en groen. Volgens onderzoekers is dat omdat het de ene donkere kleuren en de andere lichte kleuren zijn. Houd hier bijvoorbeeld rekening mee met je beddengoed.
  • De geur van bedwantsen is voor een leek lastig te herkennen. Een bedwantsenplaag kun je herkennen aan een onaangename, zoete amandel- of korianderachtige geur, die de bedwants gebruikt om vijanden op afstand te houden. Koriós is het Grieks voor koriander, wat bedwants betekent.
  • Sommige ongediertebestrijders sporen bedwantsen op met speciaal opgeleide honden. Bedwantsen bestrijden kan door middel van extreme hitte of extreme kou. Toch wordt de bedwants meestal bestreden middels een insecticide.
  • Bedwantsen zelf bestrijden is niet eenvoudig. Kleding of beddengoed invriezen of wassen op 60 graden is wel mogelijk. Als je echter een bedwants over het hoofd ziet, heb je binnen no-time een bedwantsenplaag in huis.

Bedwantsenbestrijding

Heb je last van bedwantsen? Onderneem dan snel actie. Schakel een ongediertebestrijder in voor een bedwantsenbestrijding. Voorkom dat je last krijgt van een bedwantsenplaag in huis.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!