Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Boktor / Boktor zelf bestrijden

Boktor zelf bestrijden

Boktor is hardnekkig ongedierte wat veel schade toebrengt aan allerlei houten objecten, zoals jouw houten meubels, houten vloeren en andere houten constructies. Het is van belang om boktor in hout direct te bestrijden om de schade te beperken. Als je geen actie onderneemt om boktor te bestrijden, is de kans groot dat de boktorplaag groter wordt en de schade erger met alle gevolgen van dien.

Boktor zelf bestrijden

Bestrijdingsmiddelen tegen boktor

Boktor zelf bestrijden? Onderschat het niet! Wil je het toch eerst zelf proberen? Dit is mogelijk met verschillende boktorbestrijdingsmiddelen en -methoden. Welke je moet toepassen, is afhankelijk van de omvang van de boktorplaag en op welke plekken de boktor zich bevindt.

 1. Middelen op basis van Permethrin. Professionals zeggen echter dat de bestrijding hiermee niet voldoende effectief is. Het middel is daarentegen wel toe te passen voor preventieve behandeling.
 2. Petroleum. Ook van dit huis-, tuin- en keukenmiddel geven experts aan dat dit niet goed werkt. Alleen de boktorren aan het oppervlak gaan dood en de larven en eitjes in het hout overleven het.
 3. Hitte/kou. Een veel besproken techniek is het verhitten van hout tot in de kern minimaal een half uur lang tot 50 tot 70 graden Celsius. Meestal is dit gezien de omvang van de besmette voorwerpen niet mogelijk. Ditzelfde geldt voor een behandeling met kou. De voorwerpen dienen twee weken lang in worden gevroren. Zodra de kern minimaal -20 graden Celcius is, overleeft de boktor het niet.
 4. Gas/gif. Deze methode met gas wordt vaak toegepast als de plekken waar boktor zich bevindt moeilijk te bereiken zijn. Dit is echter vrij complex en arbeidsintensief en mag alleen een erkende ongediertebestrijder doen. Het bestrijden met gif mag ook alleen een professional uitvoeren. Deze methode wordt gebruikt wanneer het hout goed te bereiken is. Deze methoden zijn zeer effectief.
 5. Verf, lak, vernis, olie, boenwas of beits. Het bestrijden van boktor gaat hiermee niet lukken, maar deze middelen helpen wel om boktor zoveel mogelijk te voorkomen.

Professioneel boktorbestrijdingsmiddel

Een professioneel boktorbestrijdingsmiddel mag enkel door professionele ongediertebestrijders toegepast worden. Hoe werkt dit boktorbestrijdingsmiddel? Het boktorbestrijdingsmiddel breng je op het te behandelen oppervlak door middel van bespuiten onder lage druk met grove druppel. Indien nodig breng je het middel in meer dan één bewerking op, zodat het middel de kans krijgt om in het hout te trekken in plaats van dat de vloeistof er per bewerking af druipt. Het is aan te raden om periodiek te checken of de behandeling voldoende is geweest. Tref je weer boormeel en dus boktor in hout aan, dan moet je zo snel mogelijk het hout opnieuw met dit middel behandelen.

Wat moet je doen om boktor te bestrijden?

Voordat je mag beginnen met het toepassen van het boktorbestrijdingsmiddel als jouw hout is aangetast door boktor, moeten eerst wat handelingen verricht worden. Voor een effectieve boktorbestrijding moet je allereerst het hout voorbereiden. Hoe doe je dit?

 • Op droge wijze moet je het hout ontdoen van stof, vuil en boormeel.
 • Ook dien je de boorgangen open te steken en het aanwezige boormeel zoveel mogelijk uit te borstelen.
 • Verder moet je eerst de aanwezige beits, verf of waslagen verwijderen voordat je het hout met het boktorbestrijdingsmiddel mag behandelen.

Zijn bestrijdingsmiddelen schadelijk?

Voordat je de behandelde ruimte binnen kan gaan, dient deze grondig geventileerd te worden. Het beste is om gedurende 48 uur niet in deze ruimte te verblijven, dit is niet goed voor de gezondheid. De meeste van deze middelen bevatten Permethrin, wat allergische reacties kan veroorzaken en bij inslikken de longen beschadigt. Probeer ook aanraking met dit middel te vermijden. Herhaalde blootstelling veroorzaakt namelijk een droge of gebarsten huid.

Boktor voorkomen

Ook is het mogelijk om hout preventief te behandelen. Voordat dit kan, moet eerst het hout alle benodigde bewerkingen hebben ondergaan, zoals boren, kepen, enzovoort. Als dit is gebeurd, dien je het middel toe te passen door middel van dompelen, drenken of vacuümmethoden. Zowel bij curatieve als preventieve behandeling is het van belang dat alle plekken worden meegenomen. Zodra één plek niet wordt meegenomen in de bestrijding, heb je alsnog kans op een boktorbesmetting en op den duur een boktorplaag.

Professionele boktorbestrijding

De meest snelle en effectieve oplossing is om boktor te laten bestrijden door een professionele boktorbestrijder. Vaak mislukken de pogingen van particulieren en kosten hen veel geld, moeite en tijd. Men richt zich alleen op de volwassen kever, terwijl het de larven zijn die de schade aanrichten. Deze en de eitjes zijn echter nauwelijks zichtbaar en worden snel over het hoofd gezien, waardoor je binnen no-time weer een boktorplaag hebt. Professionals weten exact waar de boktor zich overal schuil houdt en welke middelen en methoden zij vervolgens moeten toepassen.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
 • Snel van je probleem af
 • Eerlijk & transparant
 • Vrijblijvend advies
 • Bestrijding door een vakman
 • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!