Boktorplaag

De boktor kan een ware plaag zijn en voor grote vernielingen in en rondom je huis zorgen. Het is daarom van groot belang dat je boktor in je huis snel en effectief laat bestrijden wanneer je geconstateerd hebt dat je een boktorplaag hebt. Voor je het weet, moet je hele houten vloeren, meubels of andere constructies vervangen. Maar hoe herken je een boktorplaag en hoe is deze te bestrijden?

De Huisboktor

De Huisboktor, ook wel Hylotrupes bajulus, is één van de schadelijkste kevers die in ons land voorkomt. Ze tasten voornamelijk naaldhoutsoorten aan, welke worden gebruikt in vloeren, meubels en draagconstructies van huizen en andere gebouwen. Ook jouw houtopslagplaatsen en schuurtjes zijn dus niet veilig voor deze kever. Ze verplaatsen zich eenvoudig, doordat ze zo goed kunnen vliegen. De Huisboktor houdt van warme temperaturen, dus met vooral in het voorjaar en ’s zomers zorgen zij voor veel overlast.

Hoe leven boktorren?

Onderscheid wordt gemaakt tussen boktorkever en de larven van de boktor.

  • De kevers komen tussen juni en september uit het hout tevoorschijn. Als kever nemen zij geen voedsel tot zich en beperken zich tot de voortplanting. In de twintig á dertig dagen die een volwassen kever nog heeft, legt het vrouwtje zo’n tweehonderd eitjes in de openingen van het hout.
  • Na ongeveer twee weken kruipen de larven van de boktor uit deze eitjes. De larven knagen zich door het hout om zich hiermee te voeden. Afhankelijk van het leefklimaat leven zij ongeveer tot tien jaar in het hout. Gedurende hun leven, eten ze wel tot een halve kilo aan hout op.

Boktorplaag herkennen

Vooral houten vloeren, meubels en draagconstructies vallen ten prooi aan een boktorplaag. Binnen een aantal jaar trekken de larven van de boktor hele boorgangen door het huis en beschadigen het zodoende onherstelbaar. Aantasting van je hout veroorzaakt door de boktor herken je aan:

  • De ovaalvormige uitvliegopeningen van een halve tot een hele centimeter groot.
  • Ook is het mogelijk om zogenaamd boormeel te vinden bij deze uitvliegopeningen.
  • ’s Zomers kun je zelfs de larven horen knagen als je goed luistert.

Ook al zie je aan de oppervlakte de schade nog altijd nog niet eens zo goed, daaronder des te meer. Klopt maar eens op het hout en hoor hoe hol het klinkt.

Hoe bestrijd je een boktorplaag?

Om van je boktorplaag af te komen, dien je een professionele ongediertebestrijder in te schakelen om een effectieve boktorbestrijding uit te voeren. Het zelf bestrijden van boktor is echt een afrader. Als de bestrijding van een boktorplaag niet zorgvuldig wordt aangepakt, heb je binnen no-time weer al je houten constructies vol zitten met boktor. Zonde van je tijd, geld en moeite en boktor tastt ondertussen nog steeds jouw hout aan. Dus heb jij een boktor in je huis en wil je hier vanaf, dan heb je hier jouw boktorbestrijder uit de buurt gevonden.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!