Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Boktor in je huis

Wat moet je doen als je boktor in je huis hebt? Wanneer je last van boktor in hout hebt, dan moet je direct actie ondernemen. Boktor richt namelijk veel schade toe aan hout, denk bijvoorbeeld aan jouw houten meubels, houten vloeren en andere houten voorwerpen, zoals een houten draagconstructie. Weet je zeker dat je last hebt van boktor in je huis? Er zijn namelijk allerlei soorten houtaantastende insecten waarmee je te maken kan hebben.

Houtworm of boktor?

Houtworm is de verzamelnaam voor alle soorten kevers en torren die zich voeden met hout en daardoor schade aanrichten aan hout. Met houtworm worden eigenlijk de larven van de verschillende soorten torren en kevers bedoeld. Het zijn namelijk niet de torren of kevers zelf die de schade aanrichten, maar de larven van deze insecten.

Soorten boktor

Er bestaan veel verschillende soorten boktor. Het belangrijkste verschil is het onderscheid in:

  • Nathoutboorders
  • Drooghoutboorders

De meest voorkomende en schadelijke boktor die in ons land voorkomt, is de zogenaamde huisboktor. Deze soort boktor is de enige ‘drooghoutboorder’ en is daarom enorm schadelijk voor je houten meubels, vloeren en draagconstructies van je huis en schuur. Om doelgericht actie te ondernemen, is het herkennen van de boktor van groot belang.

Boktor herkennen

Verwarring ontstaat geregeld over de boktor, want het is niet de volwassen kever die de schade aan het hout toebrengt, maar de larven van de boktor. Boktor herkennen, doe je hieraan:

  • De huisboktor is zwartbruin van kleur en heeft een lengte van tussen de tien en vijfentwintig millimeter. Dit insect heeft een langwerpig lichaam met sprieterige poten met aan de voorzijde van het lichaam twee lange voelsprieten.
  • De larven zijn witgeel, hebben korte poten en een brede kop met bruine, zeer sterk ontwikkelde kaken. Zodra de larven zich een weg banen door het hout, hoor je dit aan het knagende geluid wat ze produceren. Ook zie je kleine gaatjes in het hout en als de boktor nog actief is, zie je boormeel bij deze gaatjes liggen.

Schade door boktorren

Boktor en de larven van de boktor zijn niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Het insect valt geen mensen aan en bijt of steekt niet. Wel brengt boktor ernstige schade toe aan houten constructies in je huis. Ze verspreiden zich snel van je houten vloeren naar meubels naar dragende constructies. De boktor legt in de zomer ongeveer tweehonderd eitjes en de larve van de boktor heeft ongeveer tien jaar nodig om volwassen te worden. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, dan wel vermenigvuldigt, begrijp je zelf ook dat jouw vloeren, meubels of andere houten constructies in korte tijd door de boktorlarven opgegeten worden. Voor je het weet, is je hele huis dusdanig aangetast dat er instortingsgevaar dreigt.

Boktor in je huis bestrijden

Het zelf bestrijden van boktor is een lastige klus. Schakel daarom direct de hulp in van een professionele ongediertebestrijder voor een effectieve boktorbestrijding. Bestrijding van boktor is erg specialistisch werk. Allereerst is het noodzakelijk om de exacte plekken vast te stellen waar de larven in het hout actief zijn. Vervolgens moet het aangetaste hout uitgeborsteld worden met een staalborstel. Net zolang tot er een gezonde laag hout zichtbaar is. Dan pas is het hout gereed voor de behandeling met een bestrijdingsmiddel tegen boktor in je huis.

Laat je investering beschermen.

Wacht niet te lang en schakel vandaag nog een boktorspecialist in.