Boktor in hout

Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende insectenlarven van torren en kevers die leven van hout. Eén van de meest voorkomende kevers die aan hout erg veel schade aanrichten, is de huisboktor, een drooghoutboorder. Of eigenlijk zijn het de larven die hier verantwoordelijk voor zijn. Boktor in hout vind je in het hout van je vloeren, meubels, maar ze banen zich ook een weg in het hout van de dragende constructie van je huis. Daarmee wordt de stevigheid en dus de veiligheid van deze houtconstructie ernstig aangetast.

Boktor herkennen

De meeste boktorlarven hebben een crème-achtige kleur. Ze hebben ontzettend sterke kaken waarmee ze zich gemakkelijk door het hout knagen. Larven kunnen een hele periode in het hout leven, zonder dat je dit merkt. Sommige soorten houden dit wel tien jaar vol. Het is dus wel logisch dat een constructie zijn stevigheid volledig verliest als er larven aanwezig zijn in het hout. Zodra de larven zich ontwikkeld hebben tot een volwassen kever, vliegt die via een kleine opening uit het hout naar buiten. Deze uitvliegopeningen zijn goed zichtbaar.

Larven van de boktor

Zodra je ziet dat er boormeel bij het hout ligt, dan is dit een teken van aanwezigheid van de boktorlarven. Het boormeel waait gemakkelijk weg, dus de beste manier om vast te stellen of je inderdaad last hebt van actieve larven is het neerleggen van donker papier. Als er daadwerkelijk actieve larven in het hout aanwezig zijn, dan ligt er binnen de kortste keren boormeel op het donkere papier. Ook hoor je mogelijk ’s zomers een borend geluid; dit is het geluid dat larven produceren terwijl ze knagen. Dan heb je waarschijnlijk al last van een ware boktorplaag.

Boktor in hout bestrijden

Zodra er boktor in je hout zit, moet je actie ondernemen. De meest snelle en effectieve manier om boktor te bestrijden, is door een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Wil je proberen boktor zelf te bestrijden, dan heb je een aantal opties:

  • Verhitten: verhit het hout waar boktor in zit tot in de kern tot minimaal 50-75 graden, zodat de boktor het niet overleeft.
  • Bevriezen: zorg dat de kou van minimaal -20 graden tot in de kern van het hout trekt, alleen dan gaat de boktor dood.

Je begrijpt dat bovenstaande opties niet altijd mogelijk zijn om uit te voeren. Het voorwerp moet niet te groot zijn, anders past het niet in een ruimte waar deze hitte- of vriesbehandeling wordt toegepast. En daarbij moeten deze voorwerpen wel tegen deze extreme hitte en kou kunnen.

Professionele boktorbestrijding

Wanneer je boktor in je huis hebt, levert dat de nodige overlast op. Probeer zo snel mogelijk de signalen van boktor in hout te herkennen, zodat je direct een effectieve boktorbestrijding kunt laten uitvoeren. Vind hier een professionele boktorbestrijder bij jou uit de buurt.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!