Boktor en gezondheid

Boktor voedt zich met hout en brengt zo ernstige schade toe aan al jouw houten constructies in en rondom je huis. Eigenlijk is het niet de boktor zelf die de schade aanricht, maar de larven van dit insect. Hoe meer gaatjes en tunneltjes in je hout zitten, des te groter de boktorplaag is. Maar hoe ziet het met boktor en gezondheid? Lees hier meer over boktor en gezondheid.

Gevaren van boktor

Boktor en de larven van de boktor zijn niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Het insect valt geen mensen aan en bijt of steekt niet. Wel brengt boktor ernstige schade toe aan houten constructies in je huis. Ze verspreiden zich snel van je houten vloeren naar meubels naar dragende constructies. De boktor legt in de zomer ongeveer tweehonderd eitjes en de larve van de boktor heeft ongeveer tien jaar nodig om volwassen te worden. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, dan wel vermenigvuldigt, begrijp je zelf ook dat jouw vloeren, meubels of andere houten constructies in korte tijd door de boktorlarven opgegeten worden. Voor je het weet, is je hele huis dusdanig aangetast dat er instortingsgevaar dreigt.

Zijn bestrijdingsmiddelen schadelijk voor je gezondheid?

De bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt voor het bestrijden van boktor zijn inderdaad niet goed voor onze gezondheid. Als je een bestrijding laat uitvoeren door een professionele ongediertebestrijder adviseert deze persoon altijd om gedurende 48 uur niet in de buurt te komen van het behandelde oppervlak. De producten die worden gebruikt, kunnen:

  • irriterend werken op de luchtwegen;
  • longschade veroorzaken na verslikken;
  • een droge of gebarsten huid veroorzaken na herhaalde blootstelling.

De gevolgen daarvan op de lange termijn zijn dus niet positief voor onze gezondheid.

Boktor bestrijden

Mocht je geconstateerd hebben dat je last hebt van een boktorplaag, dan dien je zo snel mogelijk maatregelen te nemen om van boktor in hout af te komen. Ondanks dat boktor niet direct schadelijk is voor mensen, brengen zij wel ernstige schade toe aan houten constructies van gebouwen. Dit is uiteraard wel gevaarlijk voor mensen en dient daarom direct aangepakt worden wegens veiligheidsredenen. Snel een effectieve boktorbestrijding laten uitvoeren, is dus van groot belang.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!