Alleen gediplomeerde bestrijders
Betaal geen voorrijkosten
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Zomer? Last van muggen en andere vliegende insecten!

Door Fleur 14 augustus 2019 — 4 min leestijd
Zomer? Last van muggen en andere vliegende insecten!

Zomermaanden en overlast van muggen, vliegen en wespen. Wat doe je eraan?

Veel mensen ervaren last van vliegen, muggen en wespen in de zomer. Hoe moet je met deze beestjes omgaan? Vraag jij je af waarom de vliegen en muggen zichtbaar zijn in de zomer en niet tijdens de winter? Dat is heel simpel; als de temperatuur buiten laag is, kunnen de beestjes niet vliegen. Vandaar dus dat we vooral en eigenlijk alleen maar tijdens de zomer druk zijn met het vangen en doden van onder andere wespen. Muggen en vliegen zijn tijdens kou niet in staat om te vliegen, omdat hun gewrichten werken als een stel scharnieren. Als de temperatuur lager is dan 14 graden bewegen de scharnieren niet. En dat maakt het dus onmogelijk voor ze om te vliegen.

Warmte vinden vliegen en muggen fijn

Bij koud weer zien wij dus geen vliegen en muggen, omdat hun lijfjes bij kou domweg niet functioneren. Niet gek dus dat deze beestjes warm weer fijner vinden. Bij een hoge temperatuur groeien vliegen en muggen ontzettend snel van maden tot muggen of vliegen. Als warm weer dan ook nog gecombineerd wordt met voedsel, dan vermenigvuldigen de insecten zich helemaal razendsnel.

Vleesvliegen komen af op voedingsbronnen

Eigenlijk kun je vaststellen dat als je opeens veel vleesvliegen in huis hebt, dan heb je ook ergens een voedingsbron voor deze vliegen. Ga dus goed bij jezelf na of je ergens eten hebt laten slingeren. Ook is het mogelijk dat de vliegen afkomen op een dode muis of rat die bijvoorbeeld verstopt zit in de spouw. Professionals raden af om ratten- of muizengif te gebruiken. Vleesvliegen komen af op een dode rat of muis. Zodra een muis of rat gif eet, voelt het beestje zich niet lekker en zoekt een beschutte plek op, bijvoorbeeld jouw spouw. Geen voedingsbron in huis, maar wel last van vliegen, muggen of wespen? Investeer dan in een goede hordeur en vliegenmepper.

Stilstaand water en muggen

Heb je veel last van muggen? Ga dan je huis eens goed rond. Muggen komen af op stilstaand water. Dat is namelijk een perfecte omgeving voor de eitjes van de mug. Betreft het warm water? Dan is het helemaal perfect, de eitjes komen dan binnen no-time uit. Vijvers en sloten zijn aantrekkingsbronnen voor muggen, maar ook een klein beetje stilstaand water in een wasbak, dakgoot of gieter.

Muggen houden niet van de geur van een notenboom

Wil je de muggen weg pesten? Plant dan een notenboom in je tuin. De geur die de notenboom verspreidt houdt muggen op afstand. Kun je niet zo snel aan een notenboom komen? Een vuurtje zorgt ook weleens voor het wegjagen van muggen en daarnaast is het nog steeds aan te raden om deet te smeren. Tot slot houd jij je kamer muggenvrij als je een ventilator aan doet. De blazende wind houdt de muggen op afstand.

Muggen en vliegen zijn voedsel voor vogels

Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar vogels zijn ontzettend blij met muggen en vliegen. Deze beestjes zijn namelijk eten voor ze. Ondanks dat wij vliegen en muggen dus minder waarderen, zijn er altijd anderen die het wel prettig vinden. In dit geval zijn vogels heel blij met de aanwezigheid van vele vliegen en muggen.

Omgangregels met betrekking tot wespen

Wespen kunnen vrij agressief worden aan het einde van het seizoen. Er zijn dan geen nieuwe wespenlarven meer die een zoete stof afgeven. Om de zoete shot te krijgen, gaan de wespen het ergens anders zoeken en op dat moment gaan ze ons irriteren. Wat moeten wij doen als er een wesp om ons heen vliegt? Vooral rustig blijven en niet gaan meppen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je geen zoetigheid om je heen hebt. Dat de wespen eind augustus voor de meeste overlast zorgen, houdt niet in dat ze verder geen last veroorzaken. Al veel eerder in het seizoen worden wespennesten gevonden.

Hoe ontdek je een wespennest?

Komen er steeds meer wespen via een bepaalde ingang je huis binnen? Dan is dit wellicht het invliegpunt. En heb je een invliegpunt? Dan is de kans ook groot dat je een nest hebt. Het is niet verstandig om een wespennest zelf te bestrijden. Wespen raken snel geïrriteerd en gaan dan met z’n allen steken. Dit wil je voorkomen! Wat moet je wel doen? Contact opnemen met een professioneel bestrijdingsbedrijf.