Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Zo houd je muizen buiten de deur

Door Fleur 31 juli 2019 — 4 min leestijd
Muis in val op straat

Uiteraard is het beste om muizen buiten de deur te houden. Mocht dat helaas niet gelukt zijn, dan hoor je graag hoe je af komt van dit ongedierte. En hoe zorg je ervoor dat muizen in de toekomst niet meer jouw leefomgeving uitkiezen om lekker rond te wandelen? Lees dit bericht aandachtig en je zult er handige tips en informatie aan over houden.

Redenen waarom wij geen muizen in huis willen

Wij mensen houden niet van muizen in huis, omdat iedereen weet dat muizen niet echt hygiënisch zijn. Een muis laat uitwerpselen en urine achter. Door deze uitwerpselen en urine verspreidt de muis eenvoudig ziektekiemen. Wij lopen hierdoor kans op een voedselvergiftiging of vervelende huidziekten. Los van het verspreiden van ziektekiemen, zijn muizen ook ontzettend goed in het doorknagen van kabels. Dit kan nog gevaarlijk zijn ook. Het gaat vaak om elektriciteitskabels en dit heeft mogelijk vervelende gevolgen. Tot slot zijn muizen uitstekend in het plunderen van voorraadkasten en zijn ze een van de snelste op het gebied van voortplanten.

Muizen kruipen door de kleinste gaatjes en hebben voedsel snel gevonden

Een muis kan zich zo klein maken dat vijf millimeter al voldoende is om doorheen te komen. Hieronder een aantal tips om je leefomgeving voor muizen onaantrekkelijk en onmogelijk te maken:

  • Zorg dat alle gaatjes en kieren dicht zijn.
  • Het gebruik van staalwol is ook slim, hier knaagt een muis niet door heen.
  • Voorzie ventilatieopeningen met gaas. Een muis bijt het gaas niet door.
  • En het klinkt simpel, maar ruim voedselresten op. Gebruik afsluitbare bussen en plastic, metaal of glazen dozen.

Katten verjagen muizen niet

Heb je een kat in huis? Dan wil dit niet zeggen dat je geen kans hebt op muizen. Hieronder een aantal tips om muizen in je huis te voorkomen:

  • Gebruik alleen afsluitbare afvalbakken. Het beste is om een houten constructie om je afvalcontainer te bouwen.
  • Laat geen rommel slingeren. Voor muizen is een rommelplek ideaal om een nest op te bouwen. Zorg dus dat je secuur bent en ruim de rommel op.
  • Muizen houden van vogelvuur. Het is dus slim om je vogels de hoeveelheid voor te geven dat ze daadwerkelijk eten. Voedsel wat in het vogel hok blijft liggen, eten muizen graag op.

Een val, de muis overleefd het niet

Is het helaas niet gelukt om muizen in huis te voorkomen? Hieronder geven wij informatie over de knijp- of klapval.

Knijp- of klapval

De ouderwetse methode is nog steeds effectief. Plaats een knijp- of klapval en de muis wordt gelijk gedood. Zorg dat de val een stukje noot of kaas bevat. Ook pindakaas en havermout zijn goed om muizen aan te trekken.

De diervriendelijke val

Vind je de val waarbij de muis gedood wordt niet prettig en wil je liever voor een diervriendelijke variant kiezen? Schaf dan een kooi- of kantelval aan. De muis wordt gevangen, maar gaat niet dood. Zodra er een muis in de val zit, kun je de muis bevrijden en ergens anders loslaten. Zorg ervoor dat je de muis ver buiten je huis vrijlaat, anders zie je dezelfde muis de volgende dag weer.

Laatste middel om muizen te bestrijden is muizengif

Heeft de val de muis niet gevangen? En heb je nog steeds last van de aanwezigheid van muizen? Overweeg dan het gebruik van muizengif. Eerlijk is eerlijk, muizengif is ontzettend dieronvriendelijk en enorm schadelijk voor de gezondheid van mensen en dieren. Zie je dit als de laatste mogelijkheid om van de muizen in huis af te komen? Laat je dan goed voorlichten bij aankoop van het gif en volg strikt de gebruiksaanwijzing. Zodra een muis muizengif eet, zorgt dit voor een pijnlijke en langzame dood. Het duurt gemiddeld een hele week voordat de muis daadwerkelijk het loodje legt.

De huismuis meest voorkomende muis in huis

Niet geheel verrassend, maar de huismuis is meestal de muis die in huizen actief zijn. De favoriete plek van de huismuis is tussen plafonds. Daarnaast zijn kruipruimtes, kelders en spouwmuren geschikte plekken voor de huismuis. Hoogstwaarschijnlijk ervaar je overdag niet zoveel last van de muis. De huismuis is vooral ’s nachts lekker actief. Lukt het je maar niet om van een muizenplaag af te komen? Neem dan contact op met onze ongediertebestrijders. Binnen no-time heb jij geen last meer van de muizen en slaap je ’s nachts rustig.