De winter komt eraan: muizen houden niet van kou

Door Fleur 13 november 2019 — 2 min leestijd
De winter komt eraan: muizen houden niet van kou

De donkere koude dagen staan weer voor de deur, de winter komt eraan. Veel mensen vinden de kou maar niks en dat geldt ook voor de muizen. Muizen houden niet van kou en gaan op zoek naar warme plekjes om de winter door te komen.

Muizen in huis, op zoek naar de warmte

Jouw huis kan maar zo kleine openingen hebben waar je geen idee van hebt, maar de muizen wel. Ze kruipen door de kleinste gaatjes en kieren in deuren of muren naar binnen wanneer het echt koud begint te worden buiten. Wanneer er ook nog eens genoeg eten in jouw huis te vinden is, zal de muis zich sneller gaan vestigen binnen. Er zijn genoeg warme verstopplekjes in huis te vinden. Denk maar aan keukenkastjes, tussen de dozen op zolder of ergens tussen de muren. Naast een warme plek zoeken muizen ook een plek waar een voedselbron in de buurt is.

Wat eten muizen in de winter?

Muizen zijn echte alleseters. Van broodkruimels op de keukenvloer tot elektriciteitskabels achter de kast. Ze knagen aan alles wat los en vast zit. De ongedierte is dol op granen en zaden en eet ook graag peulvruchten, noten en insecten. Ze hebben dus de voorkeur voor vet- en eiwitrijk voedsel. Maar in de winter zijn deze gerechten niet vanzelfsprekend en zullen ze het vaak moeten doen met de etensresten die ze kunnen vinden in jouw keuken. Bij gebrek aan beter eten ze ook minder voor de hand liggend eten, zoals zeep, lijm of andere gekke materialen die ze in huis kunnen vinden. Muizen eten drie tot vier gram per dag en hoeven niet perse water te drinken als het voedsel genoeg vocht bevat. 

Muizenbestrijders: winter is een drukke tijd

Voorkom een serieuze muizenplaag in de winter en bel een ongediertebestrijder. Doordat er steeds meer muizen op zoek gaan naar een warm plekje in de winter kan het zo zijn dat je ineens grote hoeveelheden muizen in huis hebt. Deze zijn dan zelfstandig niet meer te bestrijden en zal je een specialist in moeten schakelen. Deze specialisten hebben de kennis en kunde om snel van je muizenplaag af te komen. Ze herkennen de looproutes, nestplaatsen en verblijfplaatsen van muizen en kunnen dan effectief handelen.