Wespen gebruiken hun geheugen om de weg terug te vinden naar hun nest. Dit doen ze door achterwaarts weg te vliegen van het nest en ondertussen foto’s op te slaan in hun geheugen. Het is een beetje zoals weglopen bij een hotel in een vreemde omgeving. Je kijkt een keer terug om de omgeving in je geheugen op te slaan. Dit heeft professor Jochen Zeil ontdekt tijdens zijn onderzoek. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het vakblad Current Biology.
Het is al langer bekend dat wespen oriëntatievluchten uitvoeren om de weg terug te vinden. Hoe ze dit doen, is echter nooit bekend geworden. Het onderzoek is dan ook nieuws in de wespenwereld. Onderzoekers zijn hierachter gekomen door middel van hoge snelheidscamera’s. Ze filmden hiermee de oriëntatievlucht van de Cerceris Australis, een grondwesp. De onderzoekers bekeken de afgelegde route als de richting waarin de wesp op dat moment keek. Deze informatie combineerden ze met de informatie over hun vluchtroute om te reconstrueren wat de wesp op dat moment ziet.
Het zicht van de wesp is panoramisch en van lage resolutie door hun facetogen. Tijdens de oriëntatievlucht vliegt de wesp achterwaarts zigzaggend omhoog en verder weg. Verondersteld wordt dat de wesp zo de omgeving opslaat om te herinneren in welke richting ze moeten vliegen om later terug te keren naar het nest. De biologen bleken de bewegingen van de wesp bij terugkeer correct te voorspellen. Dit onderzoek helpt bij het maken van vliegende minirobots in de toekomst.
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!