Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Wespen doden eigen koningin

Door Fleur 2 min leestijd18 augustus 2019
wespenkoningin met vleugels in nest

Uit egoïsme doden sommige wespen hun eigen koningin. Ook al zien we wespen vaak als een hechte kolonie. Een wespenkolonie bestaat uit zussen of halfzussen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid sekspartners die de koningin heeft. De koningin wordt vaak vermoord bij zussen-kolonies van de wespensoort Dolichovespula arenariade. Dit ontdekte bioloog Kevin Loope van de University of California. De dochters vermoorden dan daadwerkelijk hun eigen moeder. Dit gebeurt niet bij de kolonies van de halfzussen.

Werksters mogen geen eitjes leggen

Werksters leggen af en toe zelf eitjes, dit legt Loope uit in het tijdschrift Current Biology. Dit is echter verboden als het aan de koningin ligt, vandaar dat de eitjes zelf worden opgegeten. De vraag is alleen: hoe komt het dat werksters hun eigen moeder vermoorden? De reden hiervan is dat als de werksters de koningin vermoorden, hun zelf gelegde eitjes wel uitkomen. Hierdoor worden hun eigen genen verspreid. Elk organisme wil deze natuurlijke ontwikkeling op deze manier zien.

Kinderen van halfzussen geen directe familie

Wat is de reden dat deze gebeurtenis alleen plaatsvindt bij kolonies van zussen en niet plaatsvindt bij halfzussen-kolonies? Bioloog Loope kan dit ook uitleggen. Zussen krijgen zelf kinderen als zij hun koningin vermoorden. Er worden alleen zoons geboren van de werkster, deze kinderen zijn dan ook meteen elkaars neefjes. Wanneer halfzussen kinderen krijgen, zouden deze verre familie van elkaar zijn, omdat zij dan niet dezelfde opa hebben.

Verspreiding genen

Omdat de zekerheid van de verspreiding van eigen genen veel hoger is wanneer de koningin van de zussen-kolonies wordt afgemaakt, is deze afslachting zeer prijswaardig. Het resultaat bij kolonies van halfzussen is veel minder sterk. Het is namelijk niet zeker te vertellen hoe sterk de familiekolonie werkelijk is.

Zussen of halfzussen?

Maar hoe komen de werksters er nu achter of het halfzussen of zussen zijn van elkaar? Dit is voor bioloog Loope ook nog niet helder. Daarom is dus ook niet bekend of het wel echt van belang is om hun koningin te vermoorden. De volgende verklaring hiervoor is het meest logisch: de wespen ruiken aan de eigenschappen van de andere wesp, zodat ze herkennen of hun vader dezelfde is. Het is echter niet honderd procent zeker dat zij deze mogelijkheid hebben.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!