Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Welke soorten wespen komen voor in Nederland?

Door Isabelle 3 min leestijd12 april 2021
Wespen in Nederland

Nederland kent veel soorten wespen, maar de Franse veldwesp, hoornaar, limonadewesp en Duitse wesp zul je het vaakst voorbij zien vliegen. Dit zijn ook wespen die je waarschijnlijk vaker voorbij hebt horen komen. De sluipwesp, Metselwesp, Deukmetselwesp, Urntjeswesp en rupsendoder zijn minder bekend, maar vliegen ook in Nederland rond. 

Weet jij alle wespen van elkaar te onderscheiden? 

Limonadewesp

De limonadewesp is de meest bekende in Nederland. Al jarenlang verstoren zij onze zomerfeestjes en bbq’s. Maar, ook de limonadewesp is een bijzondere en zeer nuttige wesp. De zwart met geel gestreepte wesp, jaagt op muggen en vliegen en ruimt oude kadavers op. De limonadewesp leeft in tegenstelling tot de Franse veldwesp in grote groepen van soms wel meer dan 1000 wespen. Het nest van de limonadewesp is te herkennen aan de papierachtige cocon. Deze bouwen de wespen het liefst op een beschutte plek, vandaar dat deze vaak in en rondom je huis te vinden zijn.

de limonadewesp
Vespula vulgaris

Duitse wesp

De Duitse wesp behoort net als de limonadewesp tot de papierwespen. Ook de Duitse wesp is overwegend zwart met gele strepen. De wespen leven in kolonies en bouwen hun nesten van papiervezels. Samen met de limonadewesp is de Duitse wesp de meest voorkomende wesp in Nederland. 

de duitse wesp
Vespula germanica

Franse veldwesp

De Franse veldwesp is een nieuwe bekende in Nederland. Pas sinds een aantal jaar zien we de wesp steeds vaker en vroeger in het jaar voorbij vliegen. De Franse veldwesp is goed te onderscheiden van de andere wespen door zijn lange pootjes en oranje voelsprieten. De Franse veldwespen leven in open nesten en in kleine groepjes van ongeveer 10 wespen.

de franse veldwesp
Polistes dominula

De sluipwesp

Sluipwespen zijn erg goed te onderscheiden van normale wespen, maar behoren ook tot de vliesvleugeligen (Hymenoptera). De wespen hebben een hele slanke wespentaille en worden maximaal 4,5 centimeter groot. Er zijn verschillende soorten sluipwespen, maar allemaal leven ze als parasieten op andere insecten. De larven eten hun gastheer van binnenuit op. Dat klinkt niet echt als een normale wesp, toch behoren ze tot dezelfde familie. 

de sluipwesp
Ichneumonidae

De hoornaar

De Europese hoornaar komt veel voor in Nederland. Deze grote wesp behoort tot de plooivleugelwespen en wordt ongeveer 3,5 centimeter groot. De Europese hoornaar is ondanks zijn grootte niet agressief. Wordt je wel gestoken? Dan vorm je waarschijnlijk een bedreiging voor het nest. De steek van de hoornaar doet meer pijn dan die van een normale wesp, de gestoken plek zal echter minder lang gevoelig blijven. 

De Europese hoornaar
Vespa Crabro

De metselwesp

De metselwesp, ofwel de gewone muurwesp of leemwesp, valt onder de familie van de plooivleugelwespen. Deze wespen vliegen ook door Nederland rond, maar zul je minder snel opmerken. Het lichaampje van de leemwesp is overwegend zwart, met kleine gele streepjes. De kop en voelsprieten zijn ook zwart. De pootjes hebben gele uiteinden.

De metselwesp
Eumeniae

De urntjeswesp

De urntjeswesp is erg bijzonder door de opvallend urn-vormige nesten. Deze nesten maken zij met klei of leem en vermengen dit soms met zand en andere natuurlijke materialen. De wespen duwen hun prooi, overwegend rupsen, over het randje van de opening van het nest.

Je kunt de urntjeswespen herkennen aan het bolle achterlijf. De wespen worden ongeveer 15 millimeter lang en zijn zwart met geel gekleurd. 

de urntjeswesp
Eumenes Coarctatus

De grote rupsendoder

De grote rupsendoder klinkt heel luguber, dit is ook niet zonder reden. Deze graafwesp ontvoerd rupsen als voedsel voor de larven. Met de grote angel verlamt zij de rupsen en brengt de nog levende rups naar haar larven. De larven voeden zich met het vet van de rups. De grote rupsendoder is te herkennen aan de lange half rode steel achter het borststuk. De wesp is voor de rest overwegend zwart. 

de grote rupsendoder
Ammophila Sabulosa

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!