Wespen en hoornaars worden vaak met elkaar verward. Ze zijn beide geel-zwart gekleurd, kunnen steken en worden in de zomer regelmatig rondom eten en drinken aangetroffen. Maar er zijn duidelijke verschillen tussen deze insecten. In deze blog leggen we uit hoe je een hoornaar en een wesp kunt herkennen, welk gedrag ze vertonen en of een hoornaar gevaarlijker is dan een wesp.
De meest voorkomende wesp in Nederland is de gewone wesp (Vespula vulgaris). Wespen hebben een slank lichaam met een smalle taille. Ze zijn felgeel met zwarte strepen en hebben een relatief gladde huid zonder veel beharing. Een gewone wesp is meestal 11 tot 18 mm groot.
Een hoornaar is een stuk groter dan een wesp. De Europese hoornaar (Vespa crabro) kan een lengte van 35 mm bereiken. De Aziatische hoornaar (Vespa velutina), die steeds vaker in Nederland voorkomt, is iets kleiner maar nog steeds groter dan de gemiddelde wesp. Hoornaars hebben een roodbruine kop, een dikker lijf en langere poten. Hun vleugels zijn vaak donkerder van kleur dan die van wespen.
Wespen en hoornaars gedragen zich verschillend.
Daarnaast bouwen ze verschillende soorten nesten:
Veel mensen denken dat een hoornaar gevaarlijker is dan een wesp, maar dat is niet helemaal waar.
Voor mensen die allergisch zijn voor insectengif kan een steek van zowel een wesp als een hoornaar gevaarlijk zijn. In zeldzame gevallen kan een anafylactische reactie optreden.
Blijf kalm en maak geen snelle bewegingen. Slaan naar een wesp of hoornaar maakt het insect juist agressiever.
Dek zoete dranken en etenswaren buiten af, zodat wespen minder snel worden aangetrokken.
Als je een groot wespennest of hoornaarnest in je tuin of huis aantreft, schakel dan een professionele bestrijder in. Probeer nooit zelf een nest te verwijderen, want dit kan leiden tot agressief gedrag van de insecten.
Hoewel hoornaars en wespen veel op elkaar lijken, zijn er duidelijke verschillen in uiterlijk, gedrag en nestbouw. Hoornaars zijn groter en minder agressief, terwijl wespen vaker rondom mensen en voedsel te vinden zijn. Beide insecten hebben een belangrijke rol in de natuur, maar bij overlast of een nest in de buurt is het verstandig om professioneel advies in te winnen.
Wil je meer weten over de Aziatische hoornaar of hoe je een nest herkent? Bekijk dan de informatie op de NVWA-website.
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!