Ratten en muizen worden vaak als hinderlijk ervaren, vooral omdat ze overal aan knagen. Maar wist je dat dit gedrag niet zomaar ontstaat? Knagen is essentieel voor hun overleving en voortbestaan. Helaas kan dit in jouw huis of bedrijf voor flinke problemen zorgen. In deze tekst lees je waarom knaagdieren knagen en welke schade dit kan veroorzaken.
Knagen is een natuurlijk gedrag van knaagdieren. Hun tanden groeien hun hele leven door, waardoor ze constant moeten knagen om deze op de juiste lengte te houden. Zonder dit proces zouden tanden van muizen en ratten te lang worden, wat hen het eten onmogelijk maakt. Naast tandverzorging is knagen ook een manier om voedsel te verkrijgen of toegang te krijgen tot nieuwe schuilplaatsen.
De drang van knaagdieren om te knagen, kan grote schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan meubels, muren, en leidingen. Nog ernstiger zijn beschadigde elektrische kabels, die kortsluiting of zelfs brand kunnen veroorzaken. Bovendien kunnen muizen en ratten via hun knaaggedrag voedselvoorraden besmetten, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor mensen en huisdieren.
Er zijn meerdere gevallen van kortsluiting bekend met duidelijk bewijs van knaagdieren als de veroorzakers. Zo ontstond er in 2011 brand in de zender van de Wereldomroep op Bonaire. Achteraf bleek de veroorzaker geëlektrocuteerd tussen de draden en printplaten te liggen. Ook een stroomstoring in een reactor in Fukushima bleek veroorzaakt te zijn door ratten. Hier werden de ratten dicht bij de schakelkasten gevonden.
Het verbazingwekkende is dat knaagdieren niet kieskeurig zijn. Ze knagen aan hout, kunststof, en zelfs metaal als dat nodig is. Plastic opbergdozen, houten meubels en leidingen zijn vaak hun eerste doelwit. Zelfs beton en staal zijn niet altijd veilig, omdat ratten door hun sterke kaken door verrassend harde materialen kunnen knagen.
Muizen en ratten knagen uit pure noodzaak, maar de schade die dit gedrag aanricht kan enorm zijn. Wil je jouw eigendommen beschermen tegen knaagschade van bijvoorbeeld muizen? Lees dan ons blog over zelf bestrijden van muizen en ontdek hoe je knaagdieren buiten de deur houdt. Zo zorg je ervoor dat jouw huis of bedrijf veilig blijft!
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!