Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Een vlooienplaag, hoe kom je eraan en hoe kom je ervan af?

Door Fleur 20 augustus 2014 — 2 min leestijd
Vlooien op huisdieren

Afgelopen najaar hadden we te maken met een zachte winter en dat hebben we gemerkt. We zijn namelijk geteisterd door een vlooienplaag. Vlooien zijn gek op het vochtige, warme weer. Hierdoor planten ze zich nog sneller voort. Honden en katten, maar ook mensen hebben daardoor nu last van die vervelende, jeukende beten.

Levenscyclus

Wat maakt dat vlooien niet zomaar te bestrijden zijn, komt door het feit dat slechts 5% van de voortplantingscyclus plaatsvindt op het huisdier zelf. De andere 95% gebeurt in de naaste omgeving. Bijvoorbeeld in de mand van je hond of kat, op het vloerkleed of tapijt, achter de bank en in de naden en kieren van je woning. Daarbij planten ze zich binnen een mum van tijd voort. Na de eerste bloedmaaltijd van de vlo komen de eitjes al na 36 tot 48 uur uit. Een volwassen vlo legt haar leven wel 2000 eitjes. Alhoewel ze deze op de hond of kat zelf legt, vallen veel daarvan van het lichaam af en komen terecht in de omgeving. Een vlooienplaag bestrijden is geen gemakkelijke klus, maar hij komt niet zomaar ergens vandaan. Naast het behandelen van je hond of kat moet het gehele huis aangepakt worden.

Voorkomen van een vlooienplaag

Ze zeggen niet voor niets ‘voorkomen is beter dan genezen.’ Raadzaam is om regelmatig te stofzuigen, vooral op plekken waar je huisdieren komen. Daarnaast is het van belang om het huisdier gedurende het hele jaar te behandelen met een vlooienmiddel dat daarvoor speciaal geregistreerd is. Als preventie spray je om en in het huis, bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat. Door de weinige trilling in het huis tijdens je vakantie komen eitjes namelijk massaal uit wanneer je terugkomt. Let wel: je moet eerst stofzuigen en daarna sprayen.

Een vlooienplaag bestrijden

Het bestrijden van een vlooienplaag doe je allereerst door in ieder geval goed te stofzuigen in de ruimtes waar je huisdieren komen. Vergeet niet de plekken achter banken en kasten ook goed mee te nemen. Vervolgens haal je bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak een anti-vlooienmiddel voor al je huisdieren. Behandel je huisdieren vervolgens maandelijks, ook in de winter. Niet alleen je huisdieren, maar ook je omgeving heeft bestrijding nodig. Hier bestaat een speciale omgevingsspray voor. Is er een vlooienuitbraak ontstaan? Behandel dan één keer per maand de omgeving en doe dit drie maanden lang. Vervolgens behandel je de omgeving in huis vier keer per jaar preventief.

Bron: www.licg.nl