Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Vliegende mieren zijn flinke brokkenpiloten

Door Fleur 5 februari 2020 — 1 min leestijd
zwerm vliegende mieren in de lucht

Vliegende mieren komen in juli weer volop tevoorschijn en zijn meestal flinke brokkenpiloten in de lucht. Wanneer het paarseizoen aanbreekt wordt een deel van de mieren geboren met tijdelijke vleugels. Deze vleugels gebruiken ze om in de lucht te gaan paren, maar vliegles hebben ze natuurlijk nooit gehad. Overal zie je de beestjes neerstorten, in je drankje of op je eten. Je hoeft ook niet raar op te kijken als er ineens een vliegende mier in je neus of oog belandt. Gelukkig is er van de miljoenen mieren die de lucht in gaan ook een groot deel die succes hebben.

Gevaar voor het verkeer en delicatesse voor vogels

Vliegende mieren kunnen op sommige plekken op de wegen tot gevaarlijke situaties leiden. Het luchtruim zit rond die periode vol met vliegende mieren. Deze vliegende insecten worden een gevaar voor ons, omdat vele vogelsoorten deze mieren heerlijk vinden, een echte delicatesse. De vliegende maaltijden worden vooral opgemerkt door meeuwen. De meeuwen hebben alleen oog voor de vliegende mieren en vergeten dat ze zich soms bevinden tussen druk verkeer.

Mieren vliegen massaal uit voor de voortplanting, de bruidsvlucht

Mieren vliegen normaal gesproken niet, alleen van eind juli tot begin augustus krijgen ze spontaan vleugels. Met deze vleugels kunnen ze als 1 grote mierenzwerm de lucht in om zich voort te planten. Met hele groepen, wel honderden mieren bij elkaar, verkennen ze het luchtruim. Na bevruchting zoeken de vrouwtjes een nieuw nest om het gezin te stichten. Wat zijn mieren toch bijzondere insecten.