Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Vikingmuizen zijn wereldveroveraars

Door Fleur 19 maart 2012 — 1 min leestijd
Vikinghelm

In de Vikingentijd reisden veel muizen mee als verstekelingen. Op die manier waren zij, net als de Vikingen, wereldveroveraars.

Muizen-DNA

Dit ontdekten onderzoekers door het mitochondriaal DNA van muizen te onderzoeken. Het DNA van hedendaagse muizen op IJsland en Groenland werd hierbij vergeleken met het DNA van muizen uit de Vikingentijd: de tiende tot twaalfde eeuw.

Hand in hand

Wat liet het DNA zien? Er is een opvallend verband tussen de tijd waarin muizen op alle delen van de wereld kwamen en de tijd waarin de Vikingen grote delen van de wereld veroverden. Deze twee gebeurtenissen gaan zelfs hand in hand.

Groenland

Begin tiende eeuw werd de Mus musculus domesticus, oftewel de westelijke huismuis, door de Vikingen meegenomen naar IJsland. De muizen kwamen mogelijk uit Noorwegen of wellicht het noordelijke deel van Groot-Brittannië. Eenmaal in IJsland verkenden de muizen Groenland.

Verstopt

De Vikingen waren zich zonder twijfel bewust van de verstekelingen op hun boot, maar er was waarschijnlijk weinig tegen te doen. Muizen zijn experts in verstoppen en hielden zich schuil tussen het voer voor alle andere dieren die de Vikingen meenamen. Denk aan paarden, schapen, kippen en geiten. Het nageslacht van de Vikingmuizen is nog steeds te vinden in IJsland. In Groenland is dit niet het geval, daar zijn ze uitgestorven en hebben ze plaats gemaakt voor de Deense muizen. Die zijn eveneens door immigranten meegevoerd.

Bron: www.scientias.nl