Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Verbeterde overlevingskans door zelfmedicatie mieren

Door Fleur 24 augustus 2015 — 1 min leestijd
Mieren op een muur

Mieren blijken nog niet zo dom te zijn. Dat komt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. De beestjes van de soort Formica fusca doen namelijk aan zelfmedicatie wanneer zij besmet zijn met de parasiet Beauveria passiana. De zelfmedicatie bestaat uit het eten van honing met waterstofperoxide. Deze honing doodt de parasiet, maar is helaas ook schadelijk voor de mier zelf.

Slimme mieren

Mieren zijn zich bewust van hun infectie met de parasiet. Hoe dit kan, is nog een grote vraag. Dat de infectie het gedrag van de mieren beïnvloedt, is overduidelijk. Wetenschappers hebben mieren een voedingskeuze gegeven. Ze konden kiezen tussen normale honing en de honing met waterstofperoxide. De gezonde mieren bleken de honing met waterstofperoxide te vermijden, terwijl besmette mieren vrijwillig kozen voor de meer schadelijkere honing.

Experimenteren

Er zijn verschillende experimenten uitgevoerd na deze ontdekking. De honing met waterstofperoxide werd gegeven aan mieren met de parasiet Beauveria passiana. 45 procent van deze diertjes overleed. Dit lijkt een groot aantal, maar wanneer dit vergeleken wordt met de besmette mieren die normale honing aten, is dit niet zo. Van hen stierf namelijk 60 procent. Wetenschappers kwamen erachter dat wanneer gezonde mieren honing met waterstofperoxide eten, 20 procent van de mieren sterft. Van de mieren die de normale honing aten, overleden er niet meer mieren dan normaal.

Bewijs van zelfmedicatie

Bovenstaand experiment bewijst volgens een onafhankelijk bioloog dat besmette mieren bewust kiezen voor zelfmedicatie om zo de parasiet te doden en hun eigen overlevingskans te vergroten.

Conclusie

De conclusie die hieruit komt, is dan ook dat de honing met waterstofperoxide een genezend, maar tegelijkertijd ook schadelijk effect heeft op mieren met de parasiet Beauveria passiana.

Bron: www.nu.nl