Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Veel voorkomende vragen bij bedwantsen

Door Fleur 5 min leestijd15 oktober 2019
bedwantsen op matras in bed

Bedwantsen komen steeds vaker voor in Nederland. Dit komt voornamelijk door het toenemende internationale reisverkeer. Bedwantsen leven, zoals de naam al doet vermoeden, in bedden. Dit is voor velen een verschrikkelijk beangstigend idee. Maar hoe voorkom je bedwantsen in je bed? Hoe ziet het beestje er eigenlijk uit? En waar komen ze precies vandaan? In dit artikel lees je antwoorden op de veel voorkomende vragen bij bedwantsen.

Bedwantsen: wat zijn het precies?

Bedwantsen zijn kleine ectoparasieten die leven van het bloed van mensen. De internationale term voor de gewone bedwants is Cimex lectularius. De bedwants leeft in en rondom bedden en matrassen. De insecten worden ’s nachts actief, net wanneer jij lekker ligt te slapen. Ze kruipen naar de huid om te bijten en zich te voeden met bloed. De gevolgen van zo’n bloedmaaltijd zijn rode jeukende bulten. Het ongedierte bestaat al duizenden jaren. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de bedwants steeds minder voor. Echter is vanaf 1995 geconstateerd dat het aantal snel toeneemt.

Hoe herken je bedwantsen?

Een bedwants is een klein insect van ongeveer 5 millimeter lang. Het lichaam is breed, plat en ovaal van vorm. Deze bloedzuigende insecten zijn roodbruin van kleur. Ze hebben 6 pootjes waarmee ze snel kunnen lopen. De beestjes worden wel eens vergeleken met appelpitjes vanuit de verte. Ze houden niet van licht, maar wel van warmte. Ze kunnen niet vliegen of springen. Bedwantsen verveelvoudigen zich in korte tijd en verspreiden zich ook erg snel.

Hoe komen bedwantsen je huis binnen?

Door het toenemende internationale reisverkeer worden de bedwantsen met gemak over de hele wereld verspreid. Een bedwants kan zo in jouw koffer kruipen zonder dat je dat doorhebt. Kleding en schoenen zijn ook populaire vervoersmiddelen van bedwantsen. Zodra jij weer naar je volgende bestemming of naar huis reist, neem je de bedwantsen gewoon mee. Daar vinden ze weer hun veilige schuilplaats, jouw bed. Bedwantsen kunnen zich ook op andere, onopmerkelijke plekken in je slaapkamer verstoppen.

Hoe voorkom je bedwantsen?

Ben je veel op reis of slaap je veel op verschillende plekken, controleer dan altijd goed of je niet in een besmet bed terecht bent gekomen. De kleine beestjes kruipen dus heel gemakkelijk in jouw spullen en reizen met je mee naar huis. Je kunt een bed controleren door in de kieren, spleten en gaten van het bedframe te kijken en vooral in de naden van het matras. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je tas zo ver mogelijk van je bed staat. Ga je een hotel boeken? Kijk dan even in de beoordelingen van het hotel of niemand ooit iets geplaatst heeft over bedbugs, bedwantsen. Tweedehands spullen zijn ook sneller besmet met bedwantsen. Let hier daarom ook goed op.

Bedwantsen in huis! Wat nu?

Als je een vermoeden hebt dat je bedwantsen mee naar huis hebt genomen,  kan je het beste direct in actie komen. Gooi al je kleding, en eventueel backpack, meteen in een vuilniszak en sluit hem af tot je bij de wasmachine bent. Doe daarna meteen alles in de wasmachine en was de kleding op een zo heet mogelijke temperatuur. Controleer vervolgens goed de naden en vouwen van de koffers en tassen of deze zelf niet met bedwantsen besmet zijn.

Hoe kom je van bedwantsen af?

Een belangrijke bedwantsen vraag waar iedereen graag het antwoord op wilt hebben: Hoe kom je nu zo snel mogelijk van bedwantsen af? Een kleine plaag bedwantsen zou je zelf kunnen proberen te bestrijden met een speciale bedwantsenval, een spray tegen bedwantsen of met stoom en hitte. Bij een grote plaag bedwantsen zal je een professioneel ongediertebestrijding in moeten schakelen. Tegenwoordig zijn er speciale honden die getraind zijn om bedwantsen op te sporen. Ze sporen zelfs eitjes van de bedwantsen op!

Zijn bedwantsen schadelijk voor je gezondheid?

Nee, bedwantsen zijn in beginsel niet schadelijk voor je gezondheid. Het blijft alleen een vervelende kwestie. Vooral wanneer je gebeten wordt op meerdere plekken en dit herhaaldelijk voorkomt. Hierdoor kom je moeilijk van de beten af en wordt de last kwalijker. Door de vreselijke jeuk ga je krabben en kan je een ontsteking of een allergische reactie krijgen. Na meerdere malen gebeten te zijn door de bedwants, ontstaan zelfs blaren.

Wat is de behandeling tegen beten van bedwantsen?

De beste behandeling voor de beten is steroïde zalf of lotion van calamine. Deze koop je beiden zonder recept. De steroïde zalf werkt verkoelend en ontstekingsremmend. De calamine lotion helpt heel goed tegen de jeuk. Je kunt ook Aloë Vera gebruiken voor een verkoelend en helend effect. Als laatste is de tip van de backpacker, tijgerbalsem. Ook dit zou helpen om de jeuk te verminderen.

Zijn bedwantsen dragers van ziektes?

Bedwantsen dragen ziektes met zich mee. Het ongedierte is alleen vrijwel nooit in staat de ziektes daadwerkelijk over te brengen op mensen. Het gaat om het virus Hepatitis B.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!