Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Tropische wesp identificeert gezichten

Door Fleur 4 februari 2015 β€” 2 min leestijd

In het zuidoosten van AziΓ« bestaan tropische wespen die de functie hebben om gezichten te identificeren. De tropische wespen vallen aan op het moment dat ze een gezicht niet eerder gezien hebben en welke binnen willen vallen in hun kolonie. Dit is door onderzoekers vastgesteld.

Net een dorp

De wespensoort Liostenogaster flavolineata is bestudeerd door onderzoekers. Als een familie wonen de wespen met elkaar in een nest. Wanneer honderden van deze nesten bij elkaar gevoegd worden, wordt dit gezien als een soort stad. Echter heeft niet elke wesp de beste voornemens. Een voorbeeld hiervan is dat er een wesp uit de omgeving probeert om een ander nest waar hij niets te zoeken heeft, binnen te dringen en de benodigdheden te ontnemen. De onderzoekers hebben aangetoond dat de wespen van dat nest wel op hun hoede zijn van deze beroving. Het is gebleken dat wespen vrienden en vijanden onderscheiden door het identificeren van het gezicht en hun geur.

Identificeren van reuk en gezicht

Familieleden binnen hun eigen kolonie worden herkend door veel insecten aan de geur die zij bij zich dragen. Uit de onderzoeken is gebleken dat de wespensoort Liostenogaster flavolineata meer kan dan dat. De kans was duidelijk aanwezig dat de wespen hun vijanden als vrienden zouden zien als zij alleen vertrouwde op geur van de anderen. En andersom ook: als de wesp alleen vertrouwde op het uiterlijk, wordt een vriend als een vijand gezien. Deze twee toestanden zijn beide niet voordelig. Daarom beoordeelt de wesp op beide kenmerken, zowel de geur als het gezicht. De onderzoekers hebben dit verklaard.

Gezicht belangrijker

Echter vindt deze wespensoort het gezicht belangrijker bij het vaststellen of de andere wesp een vriend of vijand is. Onderzoeker David Baracchi vertelt: β€œDoor middel van het herkennen van gezichten en de reuk van de andere wesp kan worden geconstateerd of deze een vijand of vriend is.” Daarnaast vertelt Baracchi dat je nooit helemaal zeker weet of de andere wesp een vijand of vriend is, omdat herkenning van gezicht en geur nooit helemaal valide is. Heeft de andere wesp een onbekend gezicht, dan wordt deze aangevallen.

Niet iedere vriend wordt herkend

Het is dus weleens gebeurd dat een wesp een vriend heeft aangevallen. Dit geval is minder erg dan wanneer de wesp een vijand niet herkent. Wespen die hun vrienden aanvallen, merken tijdig op dat dit niet de bedoeling is. Vervolgens stoppen zij de aanval nog voordat zij daadwerkelijk schade aan de vriend hebben veroorzaakt. β€˜In wezen is het dus verwonderlijk dat wespen gezichten herkennen’, betoont onderzoeker Lars Chittka. Daaraan voegt hij toe: β€˜De uitkomsten bemerken dat het gedrag en de cognitie van deze maatschappelijke insecten als bijzonder is aan te merken met hun kleine brein.’

Bron: www.scientias.nl