Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

10 manieren om wespen te vermijden

Door Fleur 7 min leestijd9 augustus 2019
wesp vliegt voor kat langs

De zomer is aangebroken, de vakantie is begonnen, tijd voor lekker eten en drinken en het liefst de hele dag op een terras. Totdat je wordt herinnerd aan de aanwezigheid van wespen. Je zit absoluut niet te wachten op een wespensteek. Een steek doet pijn, je wordt er chagrijnig van, het irriteert en je krijgt een lelijke plek op je huid. Zelden zijn er vakantiegangers die wespen mooi vinden en waarderen. Deze kleine ongewenste vlieg kunnen wij helaas niet ontwijken. In dit artikel wordt uitgelegd waarom wespen steken en hoe je voorkomt dat wespen naar jou toe komen. Hopelijk helpt dit artikel jou tijdens je vakantie steekvrij te blijven.

Waarom steekt een wesp?

Een wesp steekt niet alleen om jou te irriteren of te plagen. Over het algemeen steken wespen als ze zich in het nauw gedreven voelen. En voelen ze zich bedreigd? Dan is de kans groot dat ze jou steken. Maar in welke situaties voelt een wesp zich niet comfortabel? Vooral als jij te dichtbij het wespennest komt, maar ook als jij in paniek om je heen gaat slaan, in de hoop dat de wesp weg vliegt. Los van wanneer wespen zich bedreigd voelen, steken ze ook als het wespenseizoen vordert. Net zoals wij, worden wespen ook chagrijnig als ze niet genoeg te eten hebben. En vervolgens worden ze agressiever en zwaaien ze vaker met hun angel rond.

Manieren om van wespen af te komen

Hoe zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk last hebt van wespen in de zomermaanden? Ook als je op vakantie gaat in eigen land, zul je wespen tegen komen. Je hoeft hiervoor niet alleen naar Spanje, Turkije of Portugal. Ook in Nederland hebben we te maken met wespen. Hieronder vind je 10 manieren om wespen te vermijden.

1. Draag geen geel en wit

Geel en wit zijn twee favoriete kleuren van wespen. Erg jammer natuurlijk, want deze twee kleuren dragen wij heel graag tijdens de zomermaanden. Helaas, wespen vinden deze kleuren dus ook mooi. Conclusie; wil jij geen last hebben van wespen? Vermijd deze kleuren dan.

2. Laat je etenswaren niet rondslingeren

Het klinkt heel logisch en normaal, maar laat geen etenswaren slingeren. Wespen komen hierop af. Soms is het onmogelijk om geen restjes eten over te houden, kies dan voor afsluitbare zakjes. Op deze manier wordt de voedsellucht niet verspreid en vliegen wespen gewoon voorbij. Het is verstandig om her-afsluitbare zakjes mee te nemen op vakantie. De zakjes zijn heel licht en bieden je veel gemak en plezier.

3. Beperk je liefde voor zoete dingen

In de eerste fase van het wespenseizoen gaan wespen vooral op zoek naar eten met voldoende proteïne. Denk bijvoorbeeld aan vlees. Ze komen dan vanuit de winterslaap en hebben honger. Zodra de zon zich geregeld laat zien en de wespen geen honger meer hebben, dan gaan ze op zoek naar een fijn dessert. Als wij lekkere zoete dingen op tafel hebben staan, is dit een ideaal toetje voor de wesp. Hoe ongezellig ook, maar probeer zoete dingen niet op tafel te hebben. Frisdrank, snoepjes, fruit, ijs en wijn vinden wespen heerlijk!

4. Spray niet met parfum of aftershave

Hoe heerlijk een luchtje ook is, spray het niet op. Wespen houden ook van heerlijke parfums en aftershaves. Doe je toch een luchtje op? Dan vindt niet alleen je partner je heerlijk ruiken, ook de wespen komen in grote aantallen op je af. Kun je niet zonder je parfum of aftershave? Wacht dan tot het avond is. En spray in een kleine hoeveelheid. Zorg ervoor dat je vervolgens lange en bedekte kleding draagt.

5. Wees relaxed en voorkom paniek gedrag

Het is waarschijnlijk al meerdere malen tegen je gezegd, maar blijf rustig zodra er een wesp om je heen aan het vliegen is. Zodra je om je heen gaat meppen, wordt een wesp onrustig en voelt hij zich bedreigd. Ren ook niet van ze weg. Ze zien het hoogstwaarschijnlijk als een spelletje en vliegen alsnog achter je aan. Wil je geen wespensteek? Blijf rustig en je zult zien dat de wesp vanzelf ergens anders heen vliegt.

6. Draag de kleur van de liefde; rood

Rood is een kleur waarvan wij vaak denken dat het dieren aantrekken. Dit komt doordat stieren wild worden van de kleur rood. Voor wespen is dit totaal anders. Wespen registreren de kleur rood namelijk niet. Ben jij liefhebber van de kleur rood? Draag het met flair en liefde, de wespen zullen je niet lastigvallen.

7. Bedek je huid zo goed mogelijk

Iedereen wil een kleurtje oplopen in de zomermaanden. Echter, als je geen voorstander bent van wespen, dan is het verstandig om lange en luchtige kleding aan te trekken. De wespen moeten meer moeite doen om je huid te vinden en gaan sneller naar een ander slachtoffer.

8. Verspreid de geuren munt, eucalyptus, kruidnagel en alsem

Wespen zijn kritische beestjes. Ze houden van zoete geuren en smaken en geel en wit zijn hun lievelingskleuren. Gelukkig zijn er een aantal geuren waar wespen absoluut niet van houden. Dit zijn munt, kruidnagel, alsem en eucalyptus. Een muntplantje of een eucalyptusolie op de tafel doet wonderen. Citroen en kruidnagel houden wespen ook niet zo van. Waar wespen ook geen voorstander van zijn is het insectenwerend middel DEET.

9. Maak een wespenval

Zie je geen andere oplossing dan de beestjes doden? Dan is er een optie om een wespenval te maken. Een voorbeeld die makkelijk te maken is en ook bijvoorbeeld op vakantie een mogelijkheid, is een val met een plastic fles. Knip de fles doormidden. Vervolgens schenk je een beetje frisdrank of limonade in de ene helft van de fles. Pak de bovenkant van de fles en steek deze kant ondersteboven in de andere fles. En je hebt een wespenval.

10. Maak een papieren wespennest

Doordat wespen territoriale beestjes zijn, blijven ze uit de buurt zodra ze opmerken dat er al andere wespen zijn. Wat dus een goed idee is en waarbij je de beestjes niet hoeft te doden, maar wel op afstand houdt, is het maken van een papieren wespennest. De wespen denken dan dat er al een wespennest in de boom zit en de wespen gaan naar andere plekken toe. Het enige wat je hoeft te doen, is het oefenen van het namaken van een wespennest. Dit kost je een paar minuten en vervolgens ben je vrij van wespen.

Ondanks alle tips, toch gestoken?

Hebben de manieren je helaas nog niet geholpen en ben je toch gestoken? Zorg er dan voor dat je de beet direct uitzuigt en slik het gif niet in. Spuug het dus direct uit. Vervolgens is het prettig om de wespensteek koel te houden. Wikkel een ijsblokje in een handdoek en druk het op de gestoken plek. Tot slot; geef het tijd, na een paar uur heb je niet veel last meer van de wespensteek.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!