Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Het seizoen van de muizen, wat nu?

Door Fleur 5 maart 2017 — 3 min leestijd

Voor een Amsterdamse inwoner is het lastig te begrijpen dat er een speciaal seizoen is voor muizen, maar momenteel is dit het seizoen van de muizen. Ze houden er namelijk van om vooral in de winter een warm plekje in je huis te zoeken en daar een nest te bouwen. Echter schaadt dit het plezier van het wonen. Maar niet getreurd, het is nimmer te laat om iets tegen de muizen te doen. In dit artikel lees je wat je kunt doen tegen de knaagdieren en wat je erover moet weten.

Muizen zijn nooit alleen

Wanneer je een muis ontdekt, zijn er meer aanwezig. Ze planten zich namelijk ontzettend snel voort en houden van samenleven met mensen. Net als mensen zijn zij ook op zoek naar voedsel, water en een dak boven hun hoofd. Ook al zie je een muis niet, door het opmerken van uitwerpselen en aangevreten kapotte verpakkingsmateriaal heb je ook ongemerkt last van muizen.

Muizen zijn gevaarlijk

Je wilt echt geen muizen in huis hebben, al vind je ze nog zo schattig. De beestjes dragen bacteriën en ziektes bij zich en zorgen ervoor dat allergieën erger worden. Ze zijn dus ook gevaarlijk. Verder knagen ze met gemak door alles heen. Denk aan elektriciteitskabels waardoor brand ontstaat. Niet alleen binnenshuis zijn zij actief, ze bijten ook de kabels van je auto stuk.

Weg met de muis uit je huis

Om van de muizen verlost te zijn, moet je ervoor zorgen dat je de plek vindt waar de muizen je huis binnen zijn gekomen. Het heeft geen zin om muizenvallen te plaatsen op verschillende plekken. Beter plaats je muizenvallen op plekken waar je denkt dat ze leven en op plekken waar zij binnen zijn gekomen. Maar de oeroude muizenval is geen diervriendelijk product om te gebruiken. Stap een dierenwinkel binnen en vraag hen naar de andere mogelijkheden om muizen milder aan te pakken.

Laat muizen niet terugkomen

Ervoor gezorgd dat de muizen verdwenen zijn? Zorg dan ook voor het niet meer terugkeren van de muizen! Ze wurmen zich overal doorheen, ze komen namelijk door openingen zo klein als jouw duim binnen. Daarnaast knagen ze door alles heen. Dit geldt ook voor ratten die door elke kleine opening je huis binnendringen. Lukt dit niet, dan knagen ze de opening groter. Maar er is positief nieuws, het lukt muizen niet om door staalwol en kit heen te komen. Onderzoek elke plek in je huis en vul openingen op. Kijk extra naar plekken als ventilatiegaten, pijpleidingen of andere opties waar de muis doorheen komt.

Ga preventief te werk

Heb je een tuin? Let er dan op dat takken en plukken bosjes zich niet dichtbij de muren van je huis bevinden. Hierdoor wordt het proces voor de muis alleen maar gemakkelijker, hun route wordt versneld. Pas daarnaast op voor hout wat opgestapeld is. Muizen maken hier met liefde een nest in. Ga aan de slag met kit of bedek gaten (en hoeken) met staalwol. Een andere tip, koop wat bakken die geen lucht doorlaten en zorg dat de knaagdieren niet geïnteresseerd raken in jouw keuken en om zich daar vervolgens binnen te dringen.