Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Resistente bedwants neemt hotels over

Door Fleur 24 september 2010 — 3 min leestijd
Bedwants in bed

Bedwantsen zijn inmiddels een wereldwijd probleem. Niet alleen onderontwikkelde landen hebben last van deze akelige beestjes, maar ook hoogontwikkelde landen hebben last van de vervelende bloedzuigers. Er zijn verschillende problemen te benoemen als het om de bedwants gaat. Duidelijk is dat de bedwants wereldwijd een groter probleem wordt.

Toename meldingen

Het aantal meldingen van bedwantsen is in korte tijd enorm toegenomen. Terwijl er twee jaar geleden nog één keer per week een melding kwam, is dit nu zo’n twee keer per dag. Het is niet duidelijk of bij deze meldingen ook altijd echt sprake is van bedwantsen. Daarnaast is het melden van bedwantsen niet verplicht. Hierdoor zijn er geen concrete cijfers over de groei. Wel is duidelijk dat het aantal bedwantsen in Nederland is toegenomen en nog steeds aan het stijgen is.

Wereldwijd probleem

Landen als Amerika, Australië en Engeland hebben in grote steden veel last van deze beestjes, zo groot als speldenknopjes. Terwijl in het jaar 2000 in Amerika nog maar 25 procent van de ongediertebestrijdingsbedrijven in aanraking kwam met de bedwants, bleek dit in juli gestegen te zijn naar 95 procent. In Londen heeft 20 procent van de hotels last van bedwantsen en in Brisbane of Sydney is dit wel 50 procent. Ook in Amsterdam heeft ongeveer 10 procent van de hotels last van de bedwants. De bedwants kan dus gezien worden als wereldwijd probleem. In Amerika wordt de bedwants, ook wel Cimex lectularius genoemd, gezien als een echte plaag. De bedwants zorgt in de Amerikaanse stad Manhattan niet alleen voor jeuk, maar ook voor het tijdelijk sluiten van grote schoen- en kledingzaken.

Reizen

Reizen wordt als grote veroorzaker van het bedwantsenprobleem gezien. Vroeger kwamen toeristen de bedwantsen vooral tegen in niet-westerse landen. Door de vele en verre reizen die men tegenwoordig maakt, reist ook de bedwants de hele wereld over. Via koffers van reizigers verplaatsen zij zich naar andere landen. Ze verstoppen zich gemakkelijk in je kleding, donkere kieren in je huis of je beddengoed doordat ze erg klein zijn.

Resistentie

De grote reis die de bedwants tegenwoordig maakt is niet alleen het probleem. Door de vele bestrijdingspogingen is de bedwants inmiddels aardig gewend geraakt aan de bestrijdingsmiddelen. Ze zijn resistent, waardoor bestrijding steeds lastiger wordt.

Bedwants in Nederland

Nederland was na de Tweede Wereldoorlog zo goed als bedwantsen vrij, maar tegenwoordig komt de bedwants ook onze nachtrust verstoren. Het beestje komt af op warmte en lichaamsgeur en bijt je terwijl je heerlijk ligt te slapen. Overdag verstoppen ze zich in de kieren van je kamer om vervolgens ’s nachts weer genadeloos toe te slaan. Het enige bewijs van hun duistere praktijken zijn de jeukende bultjes op je huid en de bloedvlekjes in je lakens.

Bestrijding van de bedwants

Door de resistentie van de bedwants tegen huidige bestrijdingsmiddelen is het kostbaar om de bedwants te bestrijden. Duurdere opties zijn het vergassen of verhitten van de bedwants. Helaas is dit dweilen met de kraan open. Een nieuwe reiziger met koffer, inclusief bedwants als reiziger, staat de volgende dag vaak al weer op de stoep.

Bron: www.trouw.nl