Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Rattenvernietiging per miljoenen op Zuid-Georgiƫ

Door Fleur 9 maart 2010 ā€” 2 min leestijd
Twee ratten op de grond

Jaarlijks komen er wel dertig miljoen vogels van 31 verschillende soorten naar Zuid-Georgiƫ om te broeden. Zuid-Georgiƫ is de thuisbasis van vogels als de grijkopalbatros en de Antarctische prion. Klinkt als een mooi, tropisch eiland, niet waar? Helaas kampt het eiland met miljoenen grijze ratten die het ecosysteem vernielen.

Meegevaren

De ratten zijn terecht gekomen op het eiland door mee te reizen met zeil- en walvisboten die daar vaak aanvoeren in de twintigsteĀ eeuw. Omdat er geen roofdieren op Zuid-GeorgiĆ« zijn, planten de ratten zich moeiteloos voort en neemt het aantal ook niet af. Hoewel er niet op hen gejaagd wordt, jagen de ratten wel. Ze eten namelijk grote hoeveelheden vogeleieren en jonge kuikens.

Iedere rat vergiftigen

Het plan is om iedere rat op het eiland te vergiftigen. Als er twee ratten overblijven, is het al een verloren strijd. Het volledig elimineren van de ratten is de enige oplossing, omdat ze zich zo snel voortplanten. Ze leven zoā€™n twee jaar en zijn seksueel volwassen als ze nog maar twee maanden zijn. Vrouwtjesratten produceren zeven nestjes van acht tot tien ratten per jaar. In Zuid-GeorgiĆ« ligt dat aantal, vanwege het extreme klimaat, op vier nestjes. Als niet alle ratten worden uitgeroeid, is het een kwestie van tijd voordat het weer stikt van de ratten.

Hoge kosten

Het uitroeiingsplan kost acht miljoen euro en gaat februari 2011 van start. Dit plan is niets nieuws, het is eerder al op 300 andere eilanden uitgevoerd. Echter, het verschil met Zuid-GeorgiĆ« is dat dit eiland acht keer zo groot is dan het grootste eiland dat tot nu toe van een rattenplaag is verholpen. Daarnaast is het een geĆÆsoleerde locatie, wat de operatie logistiek erg lastig maakt. Het kost bakken met geld om een schip, helikopter, voer en personeel naar het eiland te vervoeren. Wel komen de gletsjers op het eiland goed van pas. Die vormen namelijk een soort grenzen, waardoor de ratten zich niet over het hele eiland verspreiden.

Brodifacoum

Het gif dat de ratten moet doden, heet het brodifacoum gif. Vanuit een helikopter wordt het over het eiland gestrooid. Ratten die het gif innemen, sterven enkele dagen later aan interne bloedingen. Een nare manier voor dieren om te sterven. De bestrijders geven dat toe, maar geven ook aan dat de ratten zelf genadeloos miljoenen jonge vogels eten, ook een nare manier om te sterven. Het brodifacoum gif doodt mogelijk ook andere diersoorten, waaronder vogels die juist gered moeten worden. Wetenschappers zijn er ook bang voor dat pijlstaarteenden het gif eten. Het gif bestaat uit eetbare blauwe korrels van opvallende grootte. Hopelijk schrikt dat de vogels genoeg af om het niet te eten.

Herstel

Mocht het plan om de ratten uit te roeien lukken, dan duurt het nog tientallen jaren voordat de vogelpopulatie op het eiland hersteld is.

Bron: www.scientas.nl