Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Rattenprobleem Deventer is niet iets van de laatste tijd

Door Fleur 3 min leestijd10 januari 2018
Twee ratten op de grond

Dat de overlast van ratten in Deventer al langer speelt, hoef je Deventernaren niet te vertellen. Uit alle delen van de stad stromen de klachten binnen, al jaren. Een rat, of meerderen, in huis kijken de mensen uit Deventer al niet meer van op. De gemeente Deventer móet nu wel wat doen nu het probleem zo groot wordt. Wij willen weleens antwoord: wat is er daar toch aan de hand?

Hoe erg is de situatie in Deventer?

Het aantal meldingen van ratten in de openbare ruimte is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Werden er ‘maar’ 19 meldingen gedaan in 2010, waren dit er in 2016 al 57. En alleen al in de eerste helft van 2017 heeft men al 34 keer melding van ratten gemaakt, volgens het onderzoek van de gemeente Deventer. Dit is echter alleen nog maar het aantal rattenmeldingen in de openbare ruimte. De ratten die bij de mensen thuis zitten, worden dus nog niet eens meegeteld. Buitenshuis wil de gemeente helpen, maar het rattenprobleem thuis dien je zelf op te lossen. Zo erg is dus de situatie in Deventer.

Waarom heeft Deventer zo’n groot rattenprobleem?

Mocht je denken dat je in andere steden dit rattenprobleem niet tegenkomt, dan heb je het mis. Andere steden kampen net zo goed met deze toegenomen rattenoverlast. Zowel dichtbij huis als in de randstad worden de rattenplagen aangekaart. Zoals altijd, zijn er verschillende verklaringen voor dit groeiende rattenprobleem. Ongediertebestrijders vinden het verbod op het gebruik van gif de oorzaak van de rattenoverlast, de gemeente wijst echter de mens als schuldige aan met het laten slingeren van afval op straat. Anderen wijzen erop dat ratten echte cultuurvolgers zijn, oftewel: waar mensen zijn, zijn ratten.

Wat is de reactie vanuit Deventer nu het probleem erkend wordt?

De bewoners uit de verschillende wijken van Deventer zeggen dat ze al jaren deze rattenoverlast ervaren, maar dat nu het probleem echt te groot wordt. Vooral in de wijk Keizerslanden moet de aanwezigheid van ratten enorm zijn. De gemeente, die inmiddels het probleem erkent, geeft meerdere verklaringen voor de overlast. Het laten slingeren van afval en het voeren van dieren in de natuur (beiden de schuld van de mens), het verbod van gif, de defecte rioleringen, het gebrek aan natuurlijke vijanden in de stad en de zachte winters dragen allemaal bij aan de toename van ratten in de stad.

Heerst er niet altijd al een rattenprobleem?

Het rattenprobleem is inderdaad van alle tijden. Het komt en het gaat, maar de laatste jaren lijkt het steeds erger te worden. Nu komt het geluid van een rattenplaag uit alle delen van de stad. 2,5 jaar geleden bezetten de ratten al de Brink. Een bewoner zegt een heel arsenaal aan rattenvallen in huis te hebben gehad. De horeca zei geen last te hebben. Hoewel, geen last? Ratten in je tent is natuurlijk geen reclame voor je zaak. Anoniem willen wel meerdere horecaondernemers bekennen dat hun ongediertebestrijder, met wie ze een contract hebben, al geregeld langs heeft moeten komen.

Wat is dan nu het plan voor Deventer?

De gemeente komt binnenkort met hun plan van aanpak. Oorzaken, oplossingen en de aanpak van het rattenprobleem worden hierin beschreven. Een mogelijke oplossing die wordt genoemd, is het inschakelen van bedrijf die gespecialiseerd is in het plaatsen van slimme vallen in het riool. Zodra een rat een sensor passeert, wordt hij gedood door een pin. Effectief, maar kostbaar (62.000 euro geoffreerd). Geen oplossing voor op de korte termijn dus. Alle oplossingen en de benodigde gelden worden in ieder geval meegenomen in het plan van aanpak. Nu nog hopen dat de raad instemt.

Bron: De Stentor

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!