Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Rattenplaag in Deventer bijna onbeheersbaar

Door Fleur 4 december 2017 — 2 min leestijd
Ratten in de stad

Het rattenprobleem in de stad wordt alsmaar groter. Zo groot dat het bijna lijkt alsof we weer in de Middeleeuwen zitten. Ongediertebestrijders waarschuwen: er moet snel worden ingegrepen om verspreiding van ziektes te voorkomen.

Bestrijders zitten met handen in het haar

Zelfs professionele ongediertebestrijders zitten met hun handen in het haar als het om de rattenplaag in Deventer gaat, waar in de binnenstad de ratten letterlijk over straat lopen. “Het probleem is dat de ratten niet goed bestreden worden, hier in Deventer”, zijn de woorden van een ervaren rattenbestrijder. “De ratten komen uit de gaten in de riolen, dat dient aangepakt te worden. Anders krijg je middeleeuwse toestanden. De ratten lopen over straat en veroorzaken ziektes als de ziekte van Weil.”

De ratten zitten overal

Zelf heeft de rattenvanger geen last van ratten in huis, ondanks dat ie in het rattengebied woont. “Thuis heb ik geen last, maar een vriendin wel. In dat blok van vijf huizen ben ik al maanden bezig om in mijn vrije tijd ratten te vangen. De afgelopen vijf maanden waren dat zeker veertig ratten. De ratten lopen over vlieringen, tussen muren en in de kruipruimte. Je ziet ze over straat lopen en in struiken zitten, dat is niet normaal.”

Gemeente is verantwoordelijk

Omdat de problemen zich voordoen op straat en in het riool, is de gemeente verantwoordelijk. Bewoners hebben destijds meteen de rattenoverlast bij de gemeente gemeld. De gemeente schakelt nu een medewerker van een afvalverwerkingsbedrijf in. Volgens de ongediertebestrijder is een rattenprobleem van deze omvang niet te bestrijden in je eentje, zeker niet als je verantwoordelijk bent voor de rattenbestrijding in zowel Deventer, Apeldoorn als Zutphen.

Drastische maatregelen gewenst

De rattenbestrijder geeft aan de gemeente al meerdere keren erop te hebben gewezen dat zij bovenal verantwoordelijk zijn voor de volksgezondheid, naast de overlast die er is. Hij is van mening dat er drastische maatregelen nodig zijn om de rattenplaag te bestrijden. Ergens anders is de rattenplaag aangepakt door middel van het plaatsen van slimme vallen in het riool. Zodra een rat een sensor passeert, wordt hij gedood door een pin. Al binnen een paar maanden was de rattenoverlast bestreden door deze effectieve bestrijdingsmethode.

Plan van aanpak in voorbereiding

De gemeente bevestigt niet dat er maar één ongediertebestrijder verantwoordelijk is voor de Stedendriehoek. “Maar wij onderkennen het probleem”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Het speelt op een aantal locaties. We hebben ook contacten met andere gemeenten om te zien wat die doen en wat daarvan leidt tot de gewenste resultaten”. Een plan van aanpak is in voorbereiding, volgens de gemeente.