Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

15 praktische tips om ratten in huis te voorkomen

Door Isabelle 6 min leestijd23 oktober 2019
bruine rat op boomstronk

Ratten wil je in je huis liever niet tegenkomen. Deze snelle en onhygiënische dieren zijn echte alleseters en kunnen grote schade en overlast veroorzaken. Ratten zijn, net als muizen, cultuurvolgers en leven graag dichtbij de mens. Niet omdat wij zo aardig voor ze zijn, maar omdat we veel eten laten slingeren. Wanneer er genoeg voedsel en schuilplekken aanwezig zijn, voelen ratten zich al snel thuis. Gelukkig zijn er wel een aantal maatregelen die je kunt treffen om ratten in huis te voorkomen. Met onze 14 praktische tips om ratten in huis te voorkomen, houdt je ratten op afstand!

1. Laat afval niet slingeren

Ratten komen af op voedselresten, vandaar dat ze zo graag bij mensen in de buurt leven. Het is dan ook van groot belang dat je huisafval in afgesloten containers weggooit en deze niet vergeet zo nu en dan te legen. Wanneer je afvalzakken buiten neerzet en er niet meer naar omkijkt, is de kans groot dat ratten hierop afkomen. Voor jou een stinkende zak, maar voor ratten een waar feestmaal. Ze knagen met gemak door plastic zakken heen. Wanneer ratten een zak hebben opengemaakt, trekt dit niet alleen de andere familieleden aan, maar ook kakkerlakkenmuizenvliegen en ander ongedierte.

2. Maak je afvalcontainer ratten proof

Door je afvalcontainer ratten proof te maken, maak je de eerste tip eenvoudig om op te volgen. Het allerbeste is om je afvalcontainer met een houten omhulsel af te schermen. Ratten zijn knaagdieren, een vuilniszak is dus gauw doorgeknaagd.

3. Sluit compost goed af

Een composthoop in de tuin is erg handig. Het verbetert de bodemstructuur, het bevordert wortelgroei en het is een natuurlijke afweer tegen bodemziekten. Toch heeft dit ook nadelen, ratten vinden het namelijk een hele fijne plek. Maak de composthoop goed dicht of sluit het af. Maak het ook geurdicht als dit mogelijk is.

4. Dicht gaten en kieren

Het dichten van gaten en kieren rondom je huis houdt ratten buiten. Ratten kunnen namelijk door de kleinste kiertjes en gaatjes kruipen. Een goede wering tegen ratten is dus aan te raden. Welke gaten en kieren moet je dichten om ratten te voorkomen?:

  • roosters;
  • ventilatieopeningen;
  • kelderraam;
  • gaten in de vloer;
  • gaten in de buitenmuur;
  • gaten tussen gipsplaten;
  • de brievenbus;
  • tussen dakplaten.

5. Controleer leidingen op gaten

Gaten in leidingen zijn ideale plekken voor ratten om je huis binnen te komen. Vanuit het riool, waar veel ratten leven, is ongedierte binnen no-time via een kapotte leiding in je huis. Het is verstandig om regelmatig je leidingen te checken op zwakke punten. Ontdek je een gaatje? Wacht dan niet te lang en laat het direct repareren.

6. Berg voedsel goed op

Nu je je afval goed hebt opgeborgen, moet je dit ook doen met het voedsel dat je in huis hebt liggen. Laat nooit eten op het aanrecht slingeren, sluit voedsel af in volledig afsluitbare en herbruikbare bakjes. Stofzuig ook regelmatig de keukenvloer. Een schone keuken is niet aantrekkelijk voor ratten, zo kun je ratten voorkomen!

7. Schoon huis: ruim je rommel op!

Houd je huis schoon en ruim je rommel op! Ratten houden van verschillende schuilplekken die je bij grote rommel in huis automatisch creëert.a Vooral zolders en voorraadkelders kunnen een doelwit zijn voor ratten. Mensen hebben de neiging om deze plekken vol met dozen en andere spullen te zetten. Dat is zeker ook logisch, want waar moet anders die rommel staan, maar houdt het wel schoon en georganiseerd. Gebruik bij voorkeur geen kartonnen dozen, maar hard plastic bakken. Dit zijn vrij eenvoudige maatregelen die je kunt ondernemen om ratten in huis te voorkomen.

8. Eten van je huisdier

Veel mensen vergeten dat de etensplek van huisdieren ook ongedierte, zoals ratten, aantrekt. Het eten van je huisdier moet goed afgesloten bewaard worden en de etensplek moet iedere dag schoongemaakt worden. Ratten lusten het eten van je huisdier erg graag en vaak is het eten voor ratten eenvoudig te bereiken. Er blijven altijd wel restjes achter in de voerbak en de eetplaats van huisdieren bevindt zich vaak op een plek waar jezelf niet vaak komt. Lekker rustig voor ratten dus.

9. Voedt geen dieren buitenshuis

Gezellig met je kids eendjes en duiven voeren. Op den duur blijft dit echter niet alleen bij eenden en duiven, ook ratten komen hierop af. Als je dieren in de tuin voert, heb je de kans dat voedselresten blijven liggen en ratten aantrekt. Wanneer ratten eenmaal in de buurt van je huis komen, willen ze ook een kijkje nemen in je huis. Bevalt het de ratten wel? Dan zullen ze blijven komen en zich nestelen.

10. Ruim vogelvoer op

Soms heb je hele gulzige vogels en wordt elk kruimeltje opgegeten, maar soms is er geen vogel te bekennen. Ruim het vogelvoer dan op! Wanneer het voer te lang buiten blijft liggen, gaat het stinken en schimmelen en trekt ratten en ander ongedierte aan.

11. Neem een kat!

Katten zijn fijne huisdieren, ze komen graag op schoot liggen, vermaken zichzelf de gehele dag en hebben een heel goed jaag instinct. Katten jagen op muizen en ratten in en rondom je huis. Katten zien de beestjes als een speeltje of als een lekkere snack. Mocht er dus toch een brutale rat je huis binnenkomen? Je kat maakt er korte metten mee. De geur van de kat is voor ratten meestal al genoeg om ver uit de buurt te blijven.

12. Kattenluik ideaal voor ratten

Ja, een kat is handig, maar dat kattenluik wat minder. Zorg ervoor dat het kattenluik niet constant open staat. Er zijn kattenluikjes die alleen opengaat voor de chip van jouw kat. Zo blijven ongenodigde gasten buiten de deur.

13. Plaats een rattenval in de tuin

Een rattenval is een ouderwetse manier om ratten te bestrijden. Het gevaar van een rattenval is dat ook andere dieren hier in terecht kunnen komen en dit is zeker niet gewenst. Voor het plaatsen van vallen of andere bestrijdingsmethoden, bel je te allen tijde een gespecialiseerde ongediertebestrijder.

14. Informeer de gemeente over de aanwezigheid van ratten

De gemeente is verantwoordelijk voor de bestrijding van ratten in openbare ruimten. De gemeente rijdt echter niet de hele dag rond om ratten op te sporen. Dus, zie je ratten? Meld dit dan direct bij de gemeente!

15. Bel een professionele ongediertebestrijder

Ongediertebestrijders zijn er niet alleen om ongedierte te bestrijden. Ze kunnen ook zorgen voor voorzorgsmaatregelen in en rondom je huis. Ben je bang dat je op den duur last van ratten en ander ongedierte krijgt? Neem dan direct contact op met een bestrijder bij jou in de buurt. Onze bestrijders helpen je graag ongedierte te voorkomen!

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!