Alleen gediplomeerde bestrijders
Betaal geen voorrijkosten
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

8 praktische tips om ratten in huis te voorkomen

Door Fleur 23 oktober 2019 — 4 min leestijd
bruine rat op boomstronk

Ratten wil je liever niet tegenkomen. Deze snelle en onhygiënische dieren zijn echte alleseters en kunnen grote schade en overlast veroorzaken. Ratten zijn, net als muizen, cultuurvolgers en leven graag dichtbij de mens. Wanneer er genoeg voedsel en schuilplekken voor deze beesten zijn, zal het ongedierte zich vestigen en heb je snel een rattenplaag te pakken. Gelukkig zijn er wel een aantal maatregelen die je kunt treffen om ratten in huis te voorkomen. Hieronder lees je een aantal praktische tips om ratten buiten de deur te houden.

Laat afval niet slingeren

Het is van groot belang dat je huisafval in afgesloten containers weggooit en deze niet vergeet aan de straat te zetten wanneer de gemeente afval komt ophalen. Wanneer je afvalzakken buiten neerzet en er niet meer naar om kijkt, is de kans erg groot dat dit ratten aantrekt. Voor jou is het een stinkende zak, maar voor ratten toch echt een feestmaal. Ze knagen met gemak door het plastic heen en beginnen aan hun maaltijd. Als er lange tijd genoeg eten in de afvalzakken te vinden is zal de hele familie komen eten.

Dicht gaten en kieren van je huis

Zorg ervoor dat je alle gaten in je muur of bepaalde kieren in je keuken goed dicht houdt. Ratten komen binnen no-time bij je op bezoek om naar een schuilplaats of eten te zoeken. Ze kunnen door de kleinste gaatjes naar binnen kruipen. Een goede wering tegen ratten is dus aan te raden. Vergeet niet de roosters voor de ventilatieopeningen, dit is een gemakkelijke ingang voor ratten die snel vergeten wordt. Een professionele ongediertebestrijder kan je helpen bij een goede wering aan je huis tegen ratten.

Berg voedsel goed op

Zoals we weten zijn ratten alleseters en komen snel op etensresten van mensen af. Daarom is het erg belangrijk dat je voedsel altijd goed opbergt. Laat nooit eten op het aanrecht slingeren, sluit bepaald voedsel af in bijvoorbeeld metalen blikken of bakjes van hard plastic en veeg of stofzuig regelmatig de keukenvloer. Op deze manier maak je de keuken niet aantrekkelijk voor ratten en heb je de meeste kans om ratten te voorkomen.

Schoon huis: ruim je rommel op

Houd je huis goed schoon en ruim je rommel op! Ratten houden van verschillende schuilplekken die je bij grote rommel in huis automatisch creëert. Vooral zolders en voorraadkelders kunnen doelwit zijn voor ratten. Mensen hebben de neiging om deze plekken vol met dozen en andere spullen te zetten. Dat kan ook zeker, maar houd het wel schoon en georganiseerd. Gebruik bij voorkeur geen kartonnen dozen, hier kan de rat zich gemakkelijk doorheen knagen. Het zijn vrij gemakkelijke maatregelen die je kunt ondernemen om ratten in huis te voorkomen.

Het eten van je huisdier, een snack voor ratten

Veel mensen vergeten de etensplek van hun huisdier goed schoon te houden en de zakken met voer af te sluiten. Als de rat dit eetfestijn gevonden heeft ben je ver van huis. Ratten lusten het eten van je huisdier erg graag en vaak is dit ook vrij gemakkelijk te verkrijgen. Er blijven altijd wel restjes achter in de voerbakken bijvoorbeeld. Ook bevindt de eetplaats van huisdieren vaak waar de mensen niet de hele dag komen, lekker rustig voor de rat dus.

Voedt geen dieren buitenshuis

Eenden in het water voeren, is natuurlijk heel leuk, maar kan je beter niet doen als je ratten wilt voorkomen. Door het voeren van dieren in je tuin, heb je kans dat de overgebleven etensresten ratten zullen aantrekken. Wanneer deze beesten eenmaal in de buurt van je huis komen, kunnen ze ook even een kijkje nemen in je huis. Bevalt dit ze, dan zullen ze blijven komen en zich gaan nestelen.

Compost goed afsluiten

Een composthoop in de tuin is erg handig. Toch heeft dit ook nadelen aangezien ratten dit een fijne plek vinden. Volop eten en genoeg schuilplekken in de buurt. Om dit te voorkomen zal je de composthoop moeten dichtmaken of afsluiten en als het even kan ook geurdicht.

Neem een kat!

De meeste katten hebben een jaag instinct en zullen muizen en ratten in en rondom je huis verjagen of zelfs dood maken. Ze worden gezien als speeltje of in enkele gevallen als een lekkere snack. Mocht er dus toch een brutale rat je huis binnen komen, dan zal je kat hier waarschijnlijk wel korte metten mee maken. Vaak is de geur van katten in huis al genoeg om ratten uit de buurt te houden.