Alleen gediplomeerde bestrijders
Altijd eerlijk & transparant
Meer dan 400.000+ tevreden klanten

Ratten in Neede laten zich niet meer zien

Door Fleur 4 mei 2016 โ€” 2 min leestijd
Kat wacht tot dat muis uit zijn hol vertrekt

De ratten die een jaar geleden door de tuinen in de Needse wijk De Berg liepen, laten zich niet meer zien. Er zijn de laatste tijd geen meldingen van wijkbewoners binnengekomen. Een medewerker van een lokaal ongediertebestrijdingsbedrijf heeft zich een jaar beziggehouden met de rattenbestrijding in de Needse wijk. Het project is nu afgerond. Het bedrijf heeft een tijd naar de bron gezocht, zodat de plaag goed aangepakt werd. Hierin zijn ze geslaagd. De ratten zaten in het riool en zijn waarschijnlijk door de ingrijpende renovatiewerkzaamheden in de wijk verhuisd naar een andere locatie.

Monitorblokjes in het riool

In de riolen zijn zogeheten monitorblokjes gepland. Het zijn kleine gifblokjes die iedere zes weken nagekeken worden om te controleren of de ratten eraan knagen. Het ongediertebestrijdingsbedrijf houdt het in de gaten en houdt contact met de gemeente en de woningbouwvereniging. De bestrijding is dus nog niet helemaal afgelopen.

Resistent tegen gif

Sommige gifsoorten mogen niet meer gebruikt worden, omdat de ratten er resistent tegen worden. Daardoor ging de bestrijding niet altijd even gemakkelijk. Dit geldt voornamelijk in Oost-Nederland, omdat daar veel zwarte en bruine ratten voorkomen. De ratten gaan niet dood aan het gif, omdat ze elke keer een klein beetje eten. De jongen verdragen het gif ook. Daarom heeft de ongediertebestrijder begrip voor de opgelegde beperkingen met betrekking tot het gebruiken van gif bij de bestrijding. Het gevolg is wel dat de nieuwe werkwijze arbeidsintensiever en dus duurder is.

De wijk

De laatste jaren is woonwijk De Berg, voorheen vooral bekend als Het โ€˜Rooie Dorpโ€™, onherkenbaar veranderd. De woningbouwvereniging heeft veel huizen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Openbare ruimtes en andere woningen zijn ingrijpend opgeknapt. Ongedierte is van alle tijden en komt overal voor, dus dat in deze wijk sprake is van rattenoverlast is in principe niet bijzonder. Er is sprake van een explosieve toename in het hele land, als oorzaak met name warme zomers, zachte winters en de groeiende resistentie tegen gif.

Verschillende oorzaken

In meerdere gemeenten veroorzaken ratten dus overlast, zoals recent in Amsterdam. Maar dat heeft een geheel andere oorzaak dan in Neede. Amsterdamse buurtbewoners gooien etensresten van de balkons naar beneden en dat trekt ratten aan. De bewoners van Neede is gevraagd containers en bakken met diervoeding goed af te sluiten. Daar houden ze zich aan, dus dit is in Neede zeker niet de oorzaak.

Bron: www.tubantia.nl